Στη Σκόπελο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αρχιτεκτονική των σπιτιών, η οποία δεν υπάγεται σε έναν ενιαίο τύπο στην πραγματικότητα μπορεί κανείς να διακρίνει τέσσερις βασικούς αρχιτεκτονικούς τύπους: εκείνον με τις βενετσιάνικες επιρροές, τον πηλιορείτικο, μακεδονικό, τον αγροτικό και τον νεοκλασικό.
Η ενετική κυριαρχία επηρέασε κατ’αρχήν την τοπική αρχιτεκτονική, όπως και την αρχιτεκτονική των εκκλησιών , αφού τότε χτίστηκαν πολλές από τις εκκλησίες του νησιού.
Αργότερα, οι λαϊκές κατοικίες επηρεάστηκαν από τον πηλιορείτικο , μακεδονικό τύπο, λόγω της επαφής με το Πήλιο, αλλά και λόγω των μεταναστών από τη Μακεδονία.
Στην Χώρα της Σκοπέλου συναντάμε πολλά σπίτια μακεδονικού τύπου, διώροφα ή τριώροφα με ξύλινες στέγες σκεπασμένες με σχιστολιθικές πλάκες. Συνήθως η πρόσοψη του τελευταίου ορόφου είναι κατασκευασμένη με «τσασμά», δημιουργώντας τα γνωστά σαχνισιά με πολλά παράθυρα.
Στην Χώρα συναντάμε και κάποια λιθόκτιστα σπίτια, όπως και στους άλλους οικισμούς του νησιού, τα οποία έχουν από ένα έως τρία πατώματα και με μπαλκόνια που στην άκρη τους έχουν ένα ξύλινο αποχωρητήριο.
Ο νεοκλασικός τύπος έκανε την εμφάνιση του μετά την ένωση με το νέο ελληνικό κράτος. Τότε στα πλούσια σπίτια που ανήκαν σε εμπόρους ή καραβοκύρηδες, προστέθηκαν νεοκλασικά στοιχεία, όπως προσόψεις με μαρμάρινα περιθυρώματα, με διακοσμητικά στοιχεία κτλ.
Στο εσωτερικό τους τα σπίτια στη Σκόπελο είναι πιο πλούσια από αυτά της Γλώσσας και του Κλήματος, τα οποία υπάγονται κατά βάσει στον αγροτικό τύπο.
Αυτό που ξεχωρίζει κανείς είναι τα αντικείμενα από πορσελάνη, τα υαλικά και τα ξύλινα έπιπλα, όπως καναπέδες και κασέλες.
Πολλά από τα διακοσμητικά αυτά αντικείμενα τα έφεραν ναυτικοί από τα ταξίδια τους και συνήθως οι νοικοκυρές τα στόλιζαν στον στόλιο, έναν χώρο στο πάνω μέρος της εσωτερικής σκάλας και αποτελούσαν δείγμα της οικονομικής ευρωστίας της οικογένειας.
Το αξιόλογο βιβλίο Σπίτια της Σκοπέλου, Επισημάνσεις σε μία λαϊκή αρχιτεκτονική, του γνωστού αρχιτέκτονα Marc Held, αφιερωμένο στους τεχνίτες και τους χωρικούς που έπλασαν το νησί μέσα στους αιώνες, προσφέρει μιαν εποπτεία του πυρήνα της λαϊκής αρχιτεκτονικής του νησιού.
[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 18236,18237,18238,18239,18240,18241,18242″][/images_grid]