Οι εξαγωγές ήταν το μοναδικό στήριγμα για τον κλάδο αλουμινίου το 2014, καθώς παρουσίασαν αύξηση 5,6% σε σχέση με το 2013. Αντίθετα, ο όγκος πωλήσεων το 2014 παρουσίασε υστέρηση 15% σε σύγκριση με τη χρήση του 2013. Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, Ελ. Ταφρόγλου, προαναγγέλλοντας δύο σημαντικές δράσεις το επόμενο διάστημα για τον κλάδο.
«Κατ’ αρχάς προγραμματίζουμε τον ερχόμενο Μάιο -εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά με τη δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα μας- να διοργανώσουμε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας την παρουσίαση του κλάδου σε συνεργασία με το τοπικό ελληνικό προξενείο. Παράλληλα, είμαστε σε επαφή με Έλληνες ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες, προκειμένου να επισκεφθούν εργοστάσια των μελών μας για να ενημερωθούν για έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, που έχει χάσει 15.000 θέσεις εργασίας στα χρόνια της ύφεσης».
Επίσης ο κ. Ταφρόγλου δηλώνει στην «Κ» ότι «έχουμε ήδη ζητήσει συνάντηση τόσο με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, όσο και με τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη, για να τους ενημερώσουμε για την πορεία του κλάδου και τις προοπτικές που υπάρχουν τη φετινή χρονιά». Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου: «Μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου 2014 η εικόνα ήταν αρκετά καλή. Αμέσως μετά την ανακοίνωση για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας στις 8 Δεκεμβρίου 2014 που σήμανε και τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, οι παραγγελίες ανεστάλησαν και επικρατεί μία στασιμότητα, ενώ τα περισσότερα εργοστάσια υπολειτουργούν έχοντας συσσωρευμένες ζημίες». Ο κ. Ελευθέριος Ταφρόγλου υπογραμμίζει ότι «ο κλάδος είναι εξαγωγικός, αλλά για να μπορεί να είναι ανταγωνιστικός, θα πρέπει να μειωθεί το κόστος ενέργειας, να ευθυγραμμιστεί με το κόστος ενέργειας στην Ευρώπη, μέσω μιας ολοκληρωμένης πολιτικής που να επιτρέπει τη σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων και όχι αποσπασματικών παρεμβάσεων». «Ο κλάδος αλουμινίου, σε σύγκριση με το 2007, έχει χάσει σήμερα το 75% των προϊόντων διέλασης, ενώ στο τέλος του 2013 είχε χάσει τόσο έδαφος, που βρισκόταν στα επίπεδα της δεκαετίας του 1990. Οι θέσεις εργασίας, από 45.000 μειώθηκαν στις 30.000, ενώ από τα προφίλ που τοποθετούνται στην εσωτερική αγορά, εκτιμάται ότι το 20%-25%, δηλαδή ένα στα τέσσερα, είναι μη πιστοποιημένα, που περνούν στην εσωτερική αγορά χωρίς κανένα έλεγχο», τονίζει ο κ. Ταφρόγλου.
Η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου ζητάει τη θέσπιση και εθνικών προδιαγραφών, όπως συμβαίνει και σε άλλες κοινοτικές χώρες και ένα σύστημα εσωτερικών ελέγχων για τα προϊόντα που μπαίνουν στη χώρα.
Το μόνο θετικό για την εσωτερική αγορά είναι το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», το οποίο μετά τις αρχικές στρεβλώσεις πάει καλύτερα μέχρι βέβαια να υπάρξει το «πάγωμα» των παραγγελιών που κατεγράφη το α΄ δίμηνο του 2015.
[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 14427″][/images_grid]