«Κάθε αιώνας έπρεπε να απαντήσει στις ανάγκες της εποχής εφευρίσκοντας κάτι. Για παράδειγμα, τον 19ο αιώνα ήταν η ανάγκη για χρήση χάλυβα. Σήμερα έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η γη είναι ευαίσθητη. Πρέπει, λοιπόν, να δημιουργήσουμε μια γλώσσα έκφρασης που εμπνέεται από τη βιωσιμότητα».
Ο διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο, που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη χώρα μας, επισκεπτόμενος το υπό κατασκευή Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», επέλεξε να αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στους δημοσιογράφους στη βιωσιμότητα, στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, στη νέα ευθύνη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι το Κέντρο Πολιτισμού θα είναι «καλό και αγαθό» (χρησιμοποιώντας, μάλιστα, την έκφραση στα ελληνικά), δηλαδή όμορφο και χρήσιμο. «Η ιδέα (σ.σ.: για το Κέντρο Πολιτισμού) ήταν απλή και ταυτόχρονα σύνθετη. Αυτό το μέρος λέγεται Καλλιθέα, όμως η καλή θέα του έχει χαθεί, η επαφή με τη θάλασσα. Γι’ αυτό η ιδέα ήρθε γρήγορα: αντί να κάνουμε ένα κτίριο που θα έκρυβε τη θέα, να ανασηκώσουμε το έδαφος και να κατασκευάσουμε το κτίριο από κάτω. Αν ανέβεις στο πάρκο και φθάσεις σε ύψος 30 μέτρων, ξαφνικά ανακαλύπτεις την καλη-θέα, τη θάλασσα, την Αθήνα», ανέφερε. «Πρέπει να βρούμε τρόπους στην αρχιτεκτονική να μιλήσουμε για την ευθραυστότητα της γης. Δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι βαρύ και επιθετικό, αλλά κάτι που θα το αισθανόμασταν σαν ελαφρό αεράκι. Κάτι που να αναπνέει, πιο έξυπνο και φυσικό, μακριά από την αλαζονεία».
Ο Ρέντσο Πιάνο υποστήριξε ότι η λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού θα ανανεώσει την εμπειρία της Αθήνας. «Είναι ένας χώρος που έχει φτιαχτεί για να διαρκέσει. Οι άνθρωποι θα έρχονται εδώ για να μοιραστούν αξίες, θα έρχονται σε επαφή, θα γίνεται μια ανάμειξη εμπειριών η οποία διώχνει το φόβο και κάνει καλύτερη την πόλη. Η ομορφιά μπορεί να σώσει τον κόσμο, έναν άνθρωπο κάθε φορά».
Δίπλα του, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, δεν έκρυβε την ικανοποίησή του για την επιτυχία των εκδηλώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες στην Καλλιθέα. «Πήραμε μια πρώτη γεύση, που είναι σπουδαία για εμάς, ότι ο κόσμος το έχει ανάγκη και το αγκαλιάζει. «Αυτό το έργο είναι ένα παράδειγμα. Δεν μπορεί από μόνο του να αλλάξει την κατάσταση, αλλά μας δείχνει ότι μπορούν να γίνουν και καλά πράγματα στη χώρα. Το έργο αυτό δεν είναι δικό μας, πολλοί δεν μπορούν ακόμα να το κατανοήσουν ή να το πιστέψουν. Δεν θα το πάρει το Δημόσιο, θα το πάρει η κοινωνία. Το μεγάλο στοίχημα είναι όλοι οι πολίτες να το αγκαλιάσουν, να το σεβαστούν και να το χρησιμοποιήσουν».
Κληθείς από την «Κ» να σχολιάσει την εγκατάλειψη των σχεδίων ανάπλασης του παρακείμενου στο Κέντρο Πολιτισμού φαληρικού όρμου, ο κ. Πιάνο προτίμησε μια ήπια τοποθέτηση. «Τα σχέδια υπάρχουν. Μπορεί να συμβεί κάποια μέρα», ανέφερε, ενώ ο κ. Δρακόπουλος προσέθεσε: «Ας χαρούμε σήμερα αυτό που έχουμε. Υπάρχει μεγάλη δυσχέρεια στη χώρα. Όποτε μπορεί η οικονομία να το βαστήξει (σ.σ.: την ανάπλαση), θα πρέπει να το προχωρήσει».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ
Πηγή: kathimerini.gr