Πρόταση – σοκ των δανειστών για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

Ούτε και χθες έκλεισε η συμφωνία με τους δανειστές με τα ανοικτά μέτωπα να παραμένουν και με την κυβέρνηση να εκφράζει την αισιοδοξία της ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ολοκληρωθούν οι συνομιλίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε ένα βήμα πιο κοντά σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς ακινήτων.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κύριος Γιάννης Δραγασάκης, μετά από τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικών Πολιτικής – ΚΥΣΟΙΠ, μίλησε για συμφωνία και συνεδρίαση του Euro Working Group – EWG την Κυριακή που θα αποδεσμεύσει τα 2 δισ. της δόσης αλλά και τα 10 δισ. για τις τράπεζες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν και τα μηνύματα που «εξέπεμπαν» πηγές των θεσμών.
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, η απόσταση παραμένει μεγάλη. Στοιχεία διαρκώς ανταλλάσονται με όλα τα δυνατά σενάρια, ακόμα και για όρια προστασίας κάτω και από αντικειμενική αξία ακινήτων 180.000 ευρώ. Σύμφωνα με έγγραφα που παρουσίασε χθες το γερμανικό πρακτορείο MNI, η τρόικα εχει απορρίψει την ελληνική πρόταση που κάλυπτε το 65% των «κόκκινων δανείων», ενώ η νέα αναθεωρημένη πρόταση που θα συζητηθεί και σήμερα προστατεύει περίπου το 25% με 30% των περιπτώσεων, ενώ προβλέπει ότι θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών από τον Ιανουάριο του 2018 και μετά.
Το ΜΝΙ επικαλείται, μάλιστα, έγγραφα με ημερομηνίες 8 και 10 Νοεμβρίου οπότε και συνεδρίασαν το EuroWorking Group, το Eurogroup και το Ecofin.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχος που επιβεβαίωσε τη θέση αυτή των δανειστών, η πρόταση για προστασία του 55% των δανείων απορρίφθηκε από το Eurogroup ως πολύ γενναιόδωρη.
Tο κουαρτέτο μπορεί να παραμείνει και κάποιες μέρες ακόμη στην Αθήνα, με στόχο να καθοριστούν και τα επόμενα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να κλείσουν μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη το αργότερο –με πρώτο και κυριότερο το Ασφαλιστικό αλλά και τις μεγάλες ανατροπές στη φορολογία εισοδημάτων και ακινήτων.
Πέραν τούτων, για τις 100 δόσεις αναμένεται τροποποίηση όχι μόνον των δόσεων για όσους έχουν την ευχέρεια να πληρώνουν περισσότερα και ταχύτερα από όσα συμφώνησαν όταν έμπαιναν στη ρύθμιση, αλλά και των όρων υπό τους οποίους θα χάνεται η ρύθμιση, αν καθυστερήσει η πληρωμή μιας δόσης για περισσότερο από 20 ή 10 μέρες -αντί για 30 που ισχύει σήμερα και έναντι 1 μέρας μόνον που ζητούσαν οι θεσμοί.
Για το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, δείχνει πως μπορεί να κλείσει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από τους θεσμούς, με κύριο ισοδύναμο που θα τον αντικαταστήσει την επιβολή φόρου στα τυχερά παιχνίδια.

Απάντηση