Πράσινη δόμηση: νέα υλικά και τεχνικές για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση ρύπων

Σε έναν κόσμο που κινδυνεύει από τις ανεξέλεγκτες επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής και με τις φωνές για υλοποίηση πολιτικών μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου να πληθαίνουν, ο κατασκευαστικός κλάδος καλείται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο.

Σύμφωνα με τον Πωλ Χόντσον, επικεφαλής του τομέα εξοικονόμησης ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων εξοικονόμησης ενέργειας που κρύβει το γηρασμένο κτηριακό απόθεμα της Γηραιάς Ηπείρου θα καταλάβει κεντρική θέση στην επικείμενη αναθεώρηση των ευρωπαϊκών πολιτικών το επόμενο καλοκαίρι. Από την άλλη πλευρά ο Χόντσον επεσήμανε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας θα πρέπει να αποτελέσει κριτήριο και επιλογή δόμησης μεταξύ ιδιωτών, κατασκευαστών και ιδιοκτητών ακινήτων, καθώς δεν αναμένονται συνταρακτικές αλλαγές σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κατασκευαστές και ιδιοκτήτες νέων ή ανακαινιζόμενων κτηρίων πρέπει να στραφούν σε νέα υλικά και μεθόδους. Τα υλικά και οι μέθοδοι εξοικονόμησης ενέργειας που ακολουθούν δεν είναι εξαντλητικά, ωστόσο θεωρούνται από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους ενεργειακής θωράκισης των κτηρίων. Μεταλλικές βαφές Μέχρι πρόσφατα οι μεταλλικές βαφές χρησιμοποιούνταν ευρέως σε αγροτικές και βιομηχανικές κτηριακές υποδομές για να προστατεύουν τις “κυματοειδείς” μεταλλικές σκεπές από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Ωστόσο, η απλή εφαρμογή μεταλλικής βαφής έχει αναγνωριστεί ως οικονομικά αποδοτική μέθοδος αύξησης της διάρκειας ζωής των δομικών υλικών. Διαχείριση επικίνδυνων χημικών Ο κατάλογος των κινδύνων που μπορούν να ενσκήψουν από την παρουσία χημικών σε ένα εργοτάξιο είναι ατελείωτος. Είτε πρόκειται για πίσσα, είτε για βερνίκια είτε για βαφές μιλάμε για χημικές ουσίες ιδιαίτερα επιβαρυντικές για το περιβάλλον.

Ειδικά όταν βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες είναι απαραίτητη η αποθήκευση και η ασφαλής διαχείρισή τους. Υπάρχουν ειδικές παλλέτες πάνω στις οποίες μπορούν να αποθηκευθούν βαρέλια και δοχεία με χημικά οι οποίες μάλιστα περιορίζουν τις διαρροές. Ψεκαζόμενη μόνωση Η μόνωση αποτελεί το “Α” και το “Ω” κάθε κτηρίου που διεκδικεί τον τίτλο του “πράσινου” και του “ενεργειακά αποδοτικού”. Ενώ τα συμβατικά υλικά όπως ο υαλοβάμβακας έχουν καλές θερμικές ιδιότητες, νέα και πιο καινοτόμα υλικά και τεχνικές όπως η ψεκαζόμενη μόνωση προσφέρουν περισσότερα πλεονεκτήματα και καλλίτερα αποτελέσματα. Ορισμένα προϊόντα όπως το WALLTITE εφαρμόζονται με ψεκασμό δημιουργώντας ένα αεροστεγές στρώμα σε εσωτερικούς τοίχους, δάπεδα και οροφές ή ταράτσες. Υποκαθιστώντας το τσιμέντο Τα ανακυκλώσιμα οικοδομικά υλικά αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, ενώ πολλές εταιρείες ενισχύουν το “πράσινο” προφίλ τους. Η τσιμεντοβιομηχανία ευθύνεται για το 5% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλο τον κόσμο και ως εκ τούτου αποτελεί βασικό τομέα επικέντρωσης των κλιματικών πολιτικών. Εναλλακτικά υλικά όπως κεραμικά υλικά με κυψελωτή δομή είναι ελαφρύτερα, μονωτικά και έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στο Σικάγο, οι Αρχές πειραματίστηκαν με φωτοκαταλυτικό τσιμέντο το οποίο φέρει νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου και έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει το διοξείδιο του αζώτου από τον ατμοσφαιρικό αέρα.

Το διοξείδιο του αζώτου είναι ρύπος που εκπέμπεται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων. Το ηλιακό φως μαζί με το νέο, ειδικό τσιμέντο μπορεί να μειώσει τις συγκεντρώσεις του ρύπου στην ατμόσφαιρα. Επίσης, τα τελευταία χρόνια είναι διαθέσιμα αρκετά υλικά με ανακλαστικές ιδιότητες και υψηλό συντελεστή εκπομπής (λευκού χρώματος, έγχρωμα, φωτοκαταλυτικά κ.ά.), για την κάλυψη στεγών μικρής ή μεγάλης κλίσης. Το γεγονός αυτό εξασφαλίζει πολλές εναλλακτικές αισθητικές επιλογές για τους μελετητές, τόσο για εφαρμογές σε εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια όσο και για κατοικίες, με δυνατότητα εφαρμογής σε νέα ή και υφιστάμενα κτίρια. Πράσινες και λευκές στέγες Παρόλο που οι πράσινες στέγες δεν κατασκευάζονται πρωτίστως για να εξοικονομούν ενέργεια, το κατορθώνουν σε σημαντικό ποσοστό.

To πρόσθετo «στρώμα» της πράσινης στέγης σε ένα κτίριο λειτουργεί ως επιπλέον μόνωση και μειώνει το ποσοστό της καταναλισκόμενης (για λόγους θέρμανσης και κλιματισμού) ενέργειας από τους χρήστες του. Το νερό που συγκρατείται στο καλλιεργητικό μέσο αλλά και η εκάστοτε εποχιακή βλάστηση, επηρεάζουν τις τιμές των ποσοστών ενέργειας που εξοικονομούνται κατά τη διάρκεια του χρόνου. Το νερό αυτό είναι ένας από τους κύριους παράγοντες των ενεργειακών οφελών από τις πράσινες στέγες. Μάλιστα πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Energy and Buildings Journal έδειξε ότι οι λευκές στέγες είναι τρεις φορές πιο αποτελεσματικές και με μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη σε σχέση με τις πράσινες ή τις βαμμένες με μαύρο χρώμα.

Απάντηση