Οκτώ εντυπωσιακά & παράξενα γήπεδα

Άλλο διαμορφωμένο σε ηφαίστειο, άλλο τοποθετημένο στην άκρη ενός γκρεμού ή άλλο πλωτό στα νερά των Στενών της Σιγκαπούρης, οκτώ περίεργα γήπεδα του πλανήτη εντυπωσιάζουν όχι μόνο τους οπαδούς που πηγαίνουν να παρακολουθήσουν κάποιο ποδοσφαιρικό αγώνα αλλά και γενικά τους τουρίστες που επισκέπτονται τις πόλεις που τα φιλοξενούν. Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά κάποια γήπεδα είναι πιο επισκέψιμα και από τα μουσεία τέχνης! Από την φωλιά του πουλιού στο Πεκίνο μέχρι το Veltins-Arena στο Gelsenkirchen της Γερμανίας, περίεργοι ναοί του ποδοσφαίρου που αξίζουν να τους επισκεφθείς!

Το γήπεδο στο βουνό

Μπράγκα, Πορτογαλία

Το Δημοτικό Στάδιο στη Μπράγκα της Πορτογαλίας, είναι ένα αριστούργημα της μηχανικής, ένα έργο του Πορτογάλλου αρχιτέκτονα Eduardo Souto de Moura. Το δημοτικό γήπεδο της πορτογαλικής πόλης δεν είναι γνωστό για το μέγεθός του και δεν το κάνει γνωστό ούτε και για το γεγονός ότι είναι ένα εντυπωσιακά σχεδιασμένο φουτουριστικό έργο του αρχιτέκτονα Eduardo Souto de Moura, αλλά η ίδια η τοποθεσία του είναι που το κάνει καταπληκτικό και για πολλούς ένα αριστούργημα της μηχανικής. Το πρώην λατομείο Monte Castro της πόλης της βόρειας Πορτογαλίας μετετράπει το 2003 σε ένα γήπεδο διεθνώς αναγνωρισμένο. Με εξέδρες μόνο στις δύο πλευρές και τα άκρα ανοικτά στη μνήμη του βιομηχανικού παρελθόντος: πίσω από το τέρμα υψώνεται ένα τείχος από γρανίτη στο οποίο είναι τοποθετημένος ο ηλεκτρονικός πίνακας, ενώ το άλλο άκρο προσφέρει μια πανοραμική θέα στη δαιδαλώδη πορτογαλική πόλη. Οι κερκίδες συνδέονται μεταξύ τους με καλώδια από χάλυβα, εμπνευσμένη από τις αρχαίες γέφυρες Inca. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, πρωτοποριακό και απόλυτα ενταγμένο στα βουνά απ ‘όπου προέκυψε. Η Sporting Clube de Braga παίζει στην πρώτη κατηγορία του πορτογαλικού πρωταθλήματος και συχνά αγωνίζεται σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Εάν δεν μπορέσετε να παρακολουθήσετε σε αυτό ένα παιχνίδι, μπορείτε να κάνετε το γύρο του σταδίου.

Ποδόσφαιρο κάτω από το ηφαίστειο

Guadalajara, Μεξικό

Το Στάδιο Chivas-Omnilife, γνωστό και ως «το ηφαίστειο», βρίσκεται στην Γκουανταλαχάρα του Μεξικό. Οι φανατικοί οπαδοί της μεξικάνικης ποδοσφαιρικής ομάδας Chivas καυχιούνται τόσο για τους παίκτες της ομάδας όσο και για το πραγματικά «ηφαίστειο» γήπεδο τους. Το στάδιο ολοκληρώθηκε το 2010 και όλοι γνωρίζουν το « Volcano» για τον εκπληκτικό σχεδιασμό του. Σε απόλυτη αρμονία με το γύρω ορεινό τοπίο, αυτό το στάδιο μπορεί να φιλοξενήσει 45.000 άτομα αυξάνεται από τη χλόη που καλύπτει κώνο και ένα σπορ λευκή οροφή που επιπλέει σαν ένα δαχτυλίδι καπνού. Πιθανώς μόνο άποψη, οι αντίπαλοι φοβούνται. Ο κώνος είναι καλυμμένος με γρασίδι και επάνω από αυτόν υψώνεται μία λευκή οροφή που μοιάζει με αιωρούμενο δακτυλίδι καπνού. Πιθανότατα, και μόνο στο θέαμα οι αντίπαλοι να φοβούνται. Το γήπεδο βρίσκεται στην Γκουανταλαχάρα, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Μεξικού με τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους και μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Οι οπαδοί του ποδοσφαίρου μπορούν να βρουν το χρόνο να ψωνίσουν γύρω από την πόλη, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι η πρωτεύουσα της τεκίλα, των mariachi και της «charrería»: δηλαδή, της μεξικανικής ψυχής.

Η εκρηκτική Bombonera

Μπουένος Άιρες, Αργεντινή

Οι οπαδοί της Ρίβερ Πλέιτ (επάνω) και της Μπόκα Τζούνιορς (κάτω) στο γήπεδο La Bombonera (Μπουένος Άιρες) σε ένα κλασικό ντέρμπι Αργεντίνικου ποδοσφαίρου. (φωτό) Αν το «ηφαίστειο» των Chivas στο Μεξικό είναι ένα τέλειο ψευδώνυμο για ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, το όνομα του γήπεδου της ομάδας της Μπόκα Τζούνιορς στη Αργεντινή θα μπορούσε να είναι λανθασμένο. Επισήμως ονομάστηκε Alberto J. Armando η αλλιώς «La Bombonera» είναι ένα παράξενο όνομα για ένα μέρος όπου χιλιάδες άνδρες και γυναίκες φωνάζουν με πάθος. Η κερκίδα προσφέρει μία ανατριχιαστική ατμόσφαιρα καθώς συεται στο ρυθμό και στο θόρυβο που κάνουν οι οπαδοί. Εγκαινιάστηκε το 1945 και αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα γήπεδα του κόσμου και φυσικά την καρδιά της «Boca». Αν κάποιος οπαδός θέλει να εκθειάσει την… ιστορική θύρα της ομάδας του, αν θέλει να δώσει το στίγμα του πόσο δυνατή είναι η έδρα της και αν θέλει να καταδείξει πόσο «άρρωστος» είναι με τη λατρεία που τρέφει γι’ αυτήν, ένα πράγμα μπορεί να επικαλεστεί για να γίνει όσο το δυνατόν πιο πιστευτός: το στάδιο «Λα Μπομπονέρα»! Το ιστορικό στάδιο της επίσης ιστορικής Μπόκα Τζούνιορς από το μακρινό Μπουένος Άιρες. Αν παρακολουθήσει κανείς στο Bombonera το επονομαζόμενο «Σούπερκλασικο» («Superclásico»), δηλαδή έναν αγώνα μεταξύ της Μπόκα Τζούνιορς και της Ρίβερ Πλέιτ, μια αναμέτρηση που θωρείται ως ένα από τα κορυφαία ντέρμπι του πλανήτη θα δει την εκπληκτική ατμόσφαιρα και το μοναδικό κλίμα που δημιουργούν στο κατάμεστο γήπεδο οι οπαδοί.

Η μεγαλύτερη «φωλιά πουλιών» στον κόσμο

Πεκίνο, Κίνα

Για να δημιουργήσουν οι Herzog και De Meuron τη «Φωλιά του πουλιού» στο Πεκίνο, χρειάστηκαν 110.000 τόνοι ενισχυμένου χάλυβα. Το Στάδιο του Πεκίνου έγινε διάσημο το 2008 καθώς φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο εξωτερικός σχεδιασμός του που διαμορφώνει μία γιγαντιαία φωλιά πουλιών έγινε μία από τις πιο εμβληματικές εικόνες της κινεζικής πρωτεύουσας και περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι το επισκέπτονται καθημερινά μόνο και μόνο για να δουν το θεαματικό εσωτερικό του σταδίου με χωρητικότητα 80.000 θεατών. Ενώ τα πουλιά συχνά συγκεντρώνουν ελφρια και ευπλαστα κλαδιά για να φτιάξουν τα καταφύγια τους, για την ανοικοδόμηση της γιγαντιαίας φωλιάς χρειάστηκαν 110.000 τόνους χάλυβα, περίπου 316 εκατομμύρια € και χιλιάδες εργαζόμενοι. Στο εξωτερικό του χαλύβδινες δοκοί διαπλέκονται και καλύπτονται από μια διαφανή μεμβράνη, σχηματίζοντας μια τεράστια δομή, που δίνει στο κτήριο μεγάλη δύναμη και φυσικά και το διάσημο παρατσούκλι του. Σχεδιασμένο από Ελβετούς αρχιτέκτονες Herzog και De Meuron έχει γίνει ένα από τα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης.

Ένα γήπεδο αγκυροβολημένο στο λιμάνι

Σιγκαπούρη

Οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης έχουν γίνει διάσημοι για την αύξηση του μικροσκοπικού νησιού τους με την ανάκτηση εδαφών από τη θάλασσα, έτσι δεν είχαν κανένα πρόβλημα να βρουν χώρο για να κατασκευάσουν ένα νέο γήπεδο πολλαπλών χρήσεων. Το στάδιο Flot @ Marina Bay «χτίστηκε» πάνω στο νερό. Απλά έπρεπε να δημιουργήσει μια πλατφόρμα από χάλυβα στο μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου. Το στάδιο είναι «αγκυροβολημένο» ως ένα γιγάντιο κρουαζιέροπλοιο στην μοντέρνα περιοχή Esplanade, προσφέροντας πανοραμική θέα! Η πρόσβαση στο στάδιο γίνεται μέσω τριών γεφυρών που είναι και οι μόνες συνδέσεις του με τη στεριά. Μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 30.000 θεατές και σε μεγάλες διοργανώσεις όπως είναι το Grand Prix της Formula 1 είναι γεμάτο. Με μήκος 120 μέτρα και πλάτος 83 μέτρα αποτελεί τη μεγαλύτερη πλωτή σκηνή του κόσμου. Χτισμένο με χάλυβα , μπορεί να αντέξει βάρος 1070 τόνων, που ισοδυναμεί με περίπου με το βάρος 9.000 ορθίων.

Στην άκρη ενός γκρεμού

Imotski, Κροατία

Το μικρό γήπεδο Gospin Dolac στο Imotski της Κροατίας περιστοιχίζεται από ένα μεσαιωνικό φρούριο και βρίσκεται πραγματικά στο χείλος του γκρεμού! Τα Ball boy της κροατικής ομάδας Ποδοσφαίρου NK Imotski έχουν να κάνουν ριψοκίνδυνη δουλειά. Η Imotski είναι μια μικροσκοπική πόλη της Δαλματίας στα μαγευτικά βουνά Biokovo, γεμάτη πλαγιές και χωρίς καθόλου επίπεδα εδάφη, όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα καλό γήπεδο ποδοσφαίρου. Έτσι έχτισαν το μικρό γήπεδο Gospin Dolac, με μόνο 4.000 θέσεις, στην κορυφή ενός βράχου. Κάθε μπάλα που φεύγει από τον αγωνιστικό χώρο πέφτει από γκρεμό 500 μέτρων και καταλήγει σε λίμνη.Η Imotski βρίσκεται 280 χιλιόμετρα νότια του Ζάγκρεμπ και η τοπική ομάδα αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία της Κροατίας.

Φουτουριστικό και πολύπλευρo

Gelsenkirchen, Γερμανία

Το Veltins-Arena στο Gelsenkirchen της Γερμανίας μπορεί να διαμορφώσει το έδαφος του σαν κινούμενο παιχνίδι, φιλοξενώντας μεγάλες συναυλίες χωρίς να καταστραφεί το χορτάρι. Επί του παρόντος, οι χορηγοί του επενδύουν περιουσίες στον αθλητισμό και πρέπει να αποσβέσει τις επενδύσεις τους. Έτσι, είναι ένα από τα μεγάλα σύγχρονα γήπεδα που χρησιμοποιούνται για διάφορες εκδηλώσεις, διαθέτοντας όλο και περισσότερο ανταγωνιστική τεχνολογία, πρωτοτυπία και ευελιξία. Η Veltins-Arena στο Gelsenkirchen, άνοιξε το 2001 και ανήκει στην γερμανική ομάδα ποδόσφαιρου Schalke 04, με χωρητικότητα 62.000 ένθερμων οπαδών. Φιλοξένησε αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας το 2006 και ήταν ένα από τα πιο καινοτόμα γήπεδα της χώρας. Στις καινοτομίες αυτού του γηπέδου περιλαμβάνονται η αναδιπλούμενη οροφή από fiberglass και το μετακινούμενο έδαφος του που προσαρμόζει το χώρο ανάλογα με το γεγονός που πρόκειται να φιλοξενήσει. Εκτός από ποδόσφαιρο και συναυλίες, το γήπεδο φιλοξενεί αγώνες πυγμαχίας, χόκεϊ και συναυλίες όπερας. Το Gelsenkirchen βρίσκεται στην περιοχή του Ρουρ, στη Βόρεια Ρηνανία.

Ποδόσφαιρο με ηλιακή ενέργεια

Kaohsiung , Ταϊβάν

Το Εθνικό Στάδιο στο Kaohsiung της Ταϊβάν, είναι ένα έργο του Ιάπωνα αρχιτέκτονα Toyo Ito και καλύπτεται από 8.844 ηλιακούς συλλέκτες. Αν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσετε ξανά την ενέργεια που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου αθλητικού γεγονότος, θα είχαμε υπερφόρτωση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει βρει τον τρόπο για να γίνει αυτό, αλλά στην Ταϊβάν βρήκαν τον τρόπο να δημιουργήσουν το πρώτο στάδιο στον κόσμο που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια.

[images cols=”three” lightbox=”true”]
[image link=”5478″ image=”5478″]
[image link=”5479″ image=”5479″]
[image link=”5480″ image=”5480″]
[image link=”5481″ image=”5481″]
[image link=”5482″ image=”5482″]
[image link=”5483″ image=”5483″]
[image link=”5484″ image=”5484″]
[image link=”5485″ image=”5485″]
[image link=”5486″ image=”5486″]
[/images]

Απάντηση