Οι ευρωπαϊκοί ενεργειακοί όμιλοι προετοιμάζονται για ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών

Ημερομηνία λήξης έχει στην Ευρώπη η συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, όπως θεωρεί ο Ζεράρ Μεστραγιέτ, διευθύνων σύμβουλος της Engie, πρώην GDF Suez.
Σύμφωνα με δηλώσεις του στην εφημερίδα Financial Times, τα οικονομικά δεδομένα πίσω από την παραγωγή ρεύματος με αέριο και άνθρακα έχουν αποδυναμωθεί τόσο πολύ ώστε η μελλοντική ανάπτυξη της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής θα εστιάσει περισσότερο σε χώρες όπως η Ινδιά και η Κίνα, παρά η Ε.Ε.
«Η επιλογή που κάναμε είναι ξεκάθαρη. Σταματήσαμε να επενδύουμε – και το ίδιο έκαναν και οι άλλοι – στη θερμική ισχύ στην Ευρώπη και επενδύουμε στις ΑΠΕ», σημείωσε.
Αντιθέτως, ο Μεστραγιέτ τόνισε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται περισσότερη συμβατική ισχύ για την ανάπτυξή τους. «Προσαρμοζόμαστε στην αγορά Συνεχίζουμε να κατασκευάζουμε μεγάλες μονάδες σε χώρες όπως η Βραζιλία, το Περού, η Χιλή, η Μέση Ανατολή και η Ασία», πρόσθεσε.
Σε αντίστοιχες δηλώσεις που μαρτυρούν την προσαρμογή τους, προχώρησαν διευθυντικά στελέχη και άλλων γνωστών ευρωπαϊκών ομίλων.
Ο Ντάνιελ Μπένες, διευθύνων της CEZ, είπε ότι η στρατηγική του ομίλου είναι να έχει μηδενικές εκπομπές ως το 2050. «Οι λιγνιτικές μονάδες θα συνεχίσουν να έχουν τη θέση τους στο εγγύς μέλλον, αλλά μακροπρόθεσμα αυτό θα αλλάξει», δήλωσε σε πρόσφατο συνέδριο.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής Schneider Electric, Ζαν-Πασκάλ Τρικουάρ, είπε ότι «δεν είμαστε ούτε αισιόδοξοι, ούτε απαισιόδοξοι. Κοινός στόχος μας είναι να εργαστούμε για τον πλανήτη».

Απάντηση