Οι Έλληνες αποφεύγουν πλέον τα ακίνητα

Μηδαμινή αποδεικνύεται η ζήτηση για αγορά κατοικίας κατά την υφιστάμενη οικονομική συγκυρία, ενώ όπως προκύπτει από σχετική δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, δύσκολα πρόκειται να αλλάξει η σημερινή αποστροφή των νοικοκυριών για την κτηματαγορά. Σύμφωνα με την έρευνα, το 37% των πολιτών απάντησε ότι ακόμη κι αν διέθετε την απαιτούμενη οικονομική δυνατότητα, ποτέ δεν θα προχωρούσε σε αγορά κατοικίας. Εν ολίγοις, για το 37% του κοινού, η αγορά κατοικίας δεν πρόκειται ποτέ να βρεθεί στο προσκήνιο. Στον αντίποδα, το 29% απαντάει ότι θα προχωρούσε άμεσα σε αγορά ακινήτου, εκτιμώντας ότι στην αγορά παρουσιάζονται ευκαιρίες.
Ένα πρόσθετο 16,5% θεωρεί ότι θα προχωρούσε σε αγορά ακινήτου, όχι σήμερα, αλλά σε πέντε χρόνια από σήμερα, προφανώς θεωρώντας ότι τότε θα έχει σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση. Αντίστοιχα, το 7,5% θα αγόραζε σπίτι τον επόμενο χρόνο, ενώ το 5% θα ήθελε να έχει αγοράσει σπίτι πέρυσι. Συνολικά, δηλαδή, το 53,5% των ερωτηθέντων είτε θα αποκτούσε κατοικία σε πέντε χρόνια είτε ποτέ, δείγμα της απογοήτευσης των νοικοκυριών για την πορεία της αγοράς ακινήτων, αλλά και της επιφυλακτικής στάσης που κρατούν πλέον όλο και περισσότεροι, βλέποντας αφενός μεν τη σημαντική αύξηση της φορολόγησης των ακινήτων τα τελευταία χρόνια, αλλά και την ταυτόχρονη αδυναμία ρευστοποίησης/πώλησης των ακινήτων, από τους ιδιοκτήτες εκείνους που βρίσκονται σε οικονομική στενότητα.
Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν τη δυσκολία που πρόκειται να αντιμετωπίσει και τα επόμενα χρόνια η αγορά, ιδίως όσον αφορά την απορρόφηση μέρους των απούλητων κατοικιών, που σήμερα υπολογίζεται ότι προσεγγίζουν τις 200.000 – 250.000 πανελλαδικά. Εξ αυτών, περίπου 50.000 – 60.000 εκτιμάται ότι είναι οι εξοχικές κατοικίες, ενώ οι απούλητες νεόδμητες κατασκευές εκτιμάται ότι προσεγγίζουν τις 80.000 – 90.000 κατοικίες. Τα υπόλοιπα είναι μεταχειρισμένα ακίνητα, τα οποία πωλούν οι ιδιοκτήτες τους για διάφορους λόγους, όπως π.χ. γιατί δεν μπορούν να αντέξουν το φορολογικό βάρους, είτε λόγω οφειλών (στεγαστικό δάνειο, εφορία, πιστωτικές κάρτες κ.τ.λ.).
Παρ’ όλα αυτά, οι αγοραστές είναι ελάχιστοι, εν μέσω μάλιστα και της αποχής των τραπεζών από την αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά το 2014, μόλις το 20% των συναλλαγών κατοικιών πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή τραπεζικής χρηματοδότησης, ενώ όπου αυτή υπήρξε, δεν ξεπέρασε το 35% της συνολικής αξίας του ακινήτου, έναντι 70% το 2009.

Απάντηση