Την Πέμπτη 22 Μαΐου 2014 πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου του Γιάννη Αίσωπου, Εθνικού Επιτρόπου της ελληνικής Συμμετοχής στην 14η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής της Βενετίας. Συνέντευξη τύπου προλόγισε ο Γ. Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Σωκράτης Αλεξιάδης με μια αναδρομή στις συμμετοχές των προηγουμένων ετών.
Ο κος Αλεξιάδης δήλωσε μεταξύ άλλων πως το ΥΠΕΚΑ και πιο συγκεκριμένα το ΓΓΧΑΠ στηρίζει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την Ελληνική Συμμετοχή με σκοπό την διάκριση της ελληνικής παρουσίας, την ανάδειξη του σύγχρονου αρχιτεκτονικού έργου στη χώρα μας και την ένταξη του στο διεθνές γίγνεσθαι. Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Μυρτώ Δεσποτίδη ευχαριστώντας τον Γενικό Γραμματέα ΥΠΕΚΑ αλλά και αρχιτέκτονα Σωκράτη Αλεξιαδη για την εμπιστοσύνη που επέδειξε στον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων με την ανάθεση σε αυτόν της προβολής της Ελληνικής Συμμέτοχης. Σημείωσε πως η συνεργασία με τον Εθνικό Επίτροπο είναι υποδειγματική και πως για πρώτη φορά, σε συνεργασία με το Υπουργείο και την ομάδα του Γιάννη Αίσωπου πραγματοποιείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων που κρατάει ενήμερη όλη την αρχιτεκτονική κοινότητα.
Η Μυρτώ Δεσποτίδη ανέφερε πως η ανοικτή προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην 14η Biennale Αρχιτεκτονικής είχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση και πως οι 90 προτάσεις ήταν πολυδιάστατες και ενδιαφέρουσες. Επίσης συμπλήρωσε πως για πρώτη φορά η συντακτική επιτροπή της περιοδικής έκθεσης “αρχιτέκτονες” κάλεσε σε συζήτηση του παλαιότερους Εθνικούς Επιτρόπους με σκοπό να καταγραφούν οι θέσεις τους σχετικά με την εκάστοτε θεματολόγια των Biennale. Τέλος αναφέρθηκε στην εκδρομή που διοργανώνεται για τη 14η Biennale Αρχιτεκτονικής στη Βενετία.
Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο Εθνικός Επίτροπος Γιάννης Αίσωπος που ξεκίνησε περιγράφοντας το γενικό θέμα της 14ης Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, Fundamentals – Absorbing Modernity 1914 – 2014. Η φετινή συμμετοχή της Ελλάδος, τα Τοπία Τουρισμού: Ανακατασκευάζοντας την Ελλάδα, διερευνούν το ρόλο του τουρισμού ως οχήματος διαρκούς εκμοντερνισμού της χώρας μέσω της κατασκευής δομημένων τοπίων τουρισμού: αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, διαμορφώσεις δημοσίων χώρων, παραθαλάσσιες εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία και θέρετρα, παραδοσιακοί οικισμοί, μεγάλης κλίμακας τουριστικές αναπτύξεις και υποδομές.
Ο Γιάννης Αίσωπος ανέφερε πως: “η έκθεση εξετάζει ακόμη τη συνακόλουθη (ανα)διαμόρφωση της εθνικής μας ταυτότητας την οποία ο τουρισμός επαυξάνει”. Ο εθνικός επίτροπος παρουσίασε την έκθεση η οποία χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το αρχειακό τμήμα παρουσιάζει την αρχιτεκτονική παραγωγή τοπίων τουρισμού τα τελευταία 100 χρόνια, από το 1914 έως σήμερα, δίνοντας έμφαση στη διερεύνηση της σχέσης των κτιρίων με το φυσικό περιβάλλον τους. Το τμήμα των νέων έργων τοποθετείται στο κέντρο του Περιπτέρου και παρουσιάζει με μακέτες που τοποθετούνται πάνω σε ίδιες βάσεις διαφορετικού ύψους και δημιουργούν ένα εσωτερικό, γεωμετρικό «τοπίο νησίδων» τις σχεδιαστικές προτάσεις 15 Ελλήνων και ξένων αρχιτεκτόνων/αρχιτεκτονικών γραφείων για μια παραθαλάσσια τουριστική εγκατάσταση. Τελος ευχαριστησε όλους τους χορηγούς και τα ΜΜΕ για την υποστήριξη στο εγχείρημα αυτό. Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθησαν αξιόλογοι αρχιτέκτονες άλλα και δημοσιογράφοι από τις εφημερίδες Καθημερινή, Τα Νέα, Εφημερίδα των Συντακτών, τα περιοδικά 2board, αρχιτέκτονες, τον ιστότοπο culture now κ.α.
Την συνέντευξη τύπου πλαισίωσαν: Γιάννης Αίσωπος, Εθνικός Επίτροπος – Επιμελητής Σωκράτης Αλεξιάδης, Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΚΑ Μυρτώ Δεσποτίδη, Πρόεδρος ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Αγγελική Ευριπιώτη, Συντονιστής
[images cols=”three” lightbox=”true”]
[image link=”6176″ image=”6176″]
[image link=”6178″ image=”6178″]
[image link=”6180″ image=”6180″]
[/images]