Αλλάζει για τα καλά ο χάρτης στην παγκόσμια αγορά ενέργειας λόγω των ραγδαίων εξελίξεων που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα. Τις μεγάλες αυτές αλλαγές εντοπίζει η BP Plc στην ετήσια έκθεση της για την παγκόσμια αγορά ενέργειας, η οποία αποτελεί εδώ και δεκαετίες μία από τις σημαντικότερες μελέτες για τον κλάδο.
Οι τρεις σημαντικότερες εξελίξεις στην εν λόγω αγορά είναι η μεγάλη ανάπτυξη που συντελείται σε παγκόσμιο επίπεδο στα φωτοβολταϊκά, η συνεχής αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ και η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από την Κίνα.
Η έκρηξη των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά σηματοδοτεί την χωρίς προηγούμενο ανάπτυξη των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας. Η χρήση μη ορυκτών καυσίμων κερδίζει έδαφος σε κάθε γωνιά του πλανήτη ξεπερνώντας σε ανάπτυξη ακόμη και τον κλάδο πετρελαίου, φυσικού αερίου και λιγνίτη. Η εξέλιξη που έχει κλέψει κυριολεκτικά την παράσταση είναι η αύξηση ρεκόρ στη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων. Η επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης για ενέργεια σε όλον τον κόσμο και η ευρεία χρήση ανανεώσιμων μορφών ενέργειας είναι οι βασικοί παράγοντες που το 2014 η αύξηση των εκπομπών ρύπων σε παγκόσμιο επίπεδο δεν ξεπέρασε το 0,5%.
Παράλληλα, η αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ ήταν εκρηκτική. Η ημερήσια προσφορά μαύρου χρυσού αυξήθηκε το 2014 κατά 1,6 εκατ. βαρέλια λόγω της αύξησης της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου και πλέον διαμορφώνεται κοντά στα ιστορικά υψηλά που είχαν καταγραφεί το 1970.Το σχιστολιθικό πετρέλαιο ανέδειξε επίσης τις ΗΠΑ στον μεγαλύτερο παραγωγό μαύρου χρυσού στον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμη και τη Σαουδική Αραβία. Μπορεί η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου να αναμένεται να μειωθεί φέτος λόγω της μεγάλης υποχώρησης στις τιμές, η τάση όμως δεν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στο να αποκτήσουν πλήρη ανεξαρτησία στην παραγωγή ενέργειας καθώς πέρυσι η εγχώρια παραγωγή κάλυψε το 90% της ζήτησης στη χώρα.
Παράλληλα η Κίνα που αποτέλεσε την ατμομηχανή της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας από τις αρχές του αιώνα προσπαθεί να αλλάξει πορεία. Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας και η στροφή από τη βαριά βιομηχανία οδήγησαν το 2014 σε αύξηση της ζήτησης ενέργειας από τη χώρα μόλις κατά 2,6%. Πρόκειται για τη μικρότερη αύξηση από την ασιατική κρίση του 1998.