Κυρίαρχοι οι Γάλλοι στους ελληνικούς βωξίτες

Ηγετική θέση στην παραγωγή και εμπορία βωξίτη στην Ελλάδα αποκτά ο γαλλικός πολυεθνικός όμιλος Kerneos, μετά την απόκτηση του 100% της “Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε.”, που ανήκε στην οικογένεια Κυριακόπουλου (S&B Βιομηχανικά Ορυκτά).

Όπως πρώτο έγραψε το Capital.gr, η Kerneos αποκτά τη δραστηριότητα του ομίλου S&B στους βωξίτες (η οποία είχε εξαιρεθεί από το deal με την Imerys), που ανέρχεται σε περίπου 1 εκατομμύριο τόνους ετησίως. Πρόθεση των Γάλλων είναι να προχωρήσουν στην συγχώνευση της “Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε.” με την εταιρεία εξόρυξης βωξίτη «ΕΛΜΙΝ – Ελληνικές Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις», τρίτη σημαντικότερη εταιρεία εξόρυξης βωξίτη στη χώρα, στην οποία από το 2012 ελέγχει το 53% του μετοχικού κεφαλαίου.

Όπως είχε γνωστοποιηθεί τότε, το υπόλοιπο 47% των μετοχών της Kerneos-ΕΛΜΙΝ παρέμενε παραμένει στους επιχειρηματίες Ιω. Σ. Βαρδινογιάννη και Λ. Πολυχρονόπουλο, που απέκτησαν το 2000 από το ελληνικό Δημόσιο τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις και παραχωρήσεις μεταλλευτικών δικαιωμάτων που κατείχε η άλλοτε ιδιωτική και ισχυρή αλλά μετέπειτα «προβληματική» και υπό δημόσιο έλεγχο εταιρεία «Μεταλλεία Βωξίτη Ελευσίνας», αρχικής ιδιοκτησίας της οικογένειας Σκαλιστήρη, στους πρόποδες των οροσειρών Γκιώνα και Οίτη, στη Φθιώτιδα και τη Φωκίδα.

Η Kerneos που ελέγχεται από το γαλλικό επενδυτικό σχήμα Astorg Partners, προχώρησε ήδη σε επίσημες ανακοινώσεις για την απόκτηση της “Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε.”, με τον Jean-Marc Bianchi, πρόεδρο και CEO της Kerneos να κάνει λόγο για ένα σημαντικό βήμα στην στρατηγική της Kerneos, δηλώνοντας ευτηχής που υποδέχεται τους εργαζομένους της ελληνικής εταιρείας στον γαλλικό όμιλο.

Υπενθυμίζεται ότι το 2011 είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη δραστηριότητα της S&B στον βωξίτη από τον όμιλο Μυτιληναίος (Αλουμίνιον), αλλά η διαδικασία δεν κατέληξε σε συμφωνία.

Εν αναμονή των εγκρίσεων

Το νέο deal της οικογένειας Κυριακόπουλου ακολουθεί την παραχώρηση του ελέγχου της S&B στον όμιλο Imerys, μια συναλλαγή ύψους 535 εκατ. ευρώ.

Στην εταιρεία εκτός από την οικογένεια Κυριακόπουλου που κατείχε το 61% του μετοχικού κεφαλαίου, το υπόλοιπο 39% βρισκόταν στα χέρια του private equity fund Rhone Capital. Όπως ανακοίνωσε η Imerys, 214 εκατομμύρια ευρώ θα καταβληθούν σε μετοχές της που θα εκδοθούν σε βάση δικαιώματος προαίρεσης αποκλειστικά για την οικογένεια Κυριακόπουλου, ενώ τα υπόλοιπα 311 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε μετρητά και αφορoύν κυρίως στη Rhone Capital, στο Δ.Σ και σε στελέχη της S&B, η οποία το 2013 προχώρησε σε delisting από το Χ.Α. και μετέφερε την έδρα της στο Λουξεμβούργο.

Η Imerys αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εταιρείες βιομηχανικών ορυκτών μετάλλων, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Παρισιού με κεφαλαιοποίησή της τάξης των 4,3 δισ.ευρώ. Με αρχικούς μετόχους την οικογένεια Ρότσιλντ, το 56% του μετοχικού της κεφαλαίου ελέγχεται από τον βελγο-καναδικό όμιλο GBL. Δραστηριοποιείται σε 50 χώρες με περισσότερους από 16.000 εργαζόμενους. Η οικογένεια Κυριακόπουλου στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας θα καταστεί το τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της Imerys, με ποσοστό 4,4% και με δικαίωμα αντιπροσώπευσης στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου, στην επιτροπή στρατηγικής και στην επιτροπή εσωτερικού ελέγχου.

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Απάντηση