Η ΑΕΚ …επιστρέφει στο ναό της

Έξι μήνες πριν τη συμπλήρωση 90 χρόνων της ιστορίας της παρουσιάστηκε το νέο εντυπωσιακό γήπεδο της ΑΕΚ στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Ένα μεγαλόπνοο έργο που για να υλοποιηθεί χρειάζεται απόλυτα ομαδική δουλειά.

Το πλάνο της «Αγιά Σοφιάς» εγκρίθηκε ομόφωνα και η ΑΕΚ επιστρέφει στο σπίτι της!
Πέρασαν δέκα και παραπάνω χρόνια από τότε που «το μαγικό οικόπεδο» ή αλλιώς Στάδιο «Νίκος Γκούμας» κατεδαφίστηκε. Από τότε πολλά σχέδια και μακέτες παρουσιάστηκαν, αλλά καμία από αυτές τις λύσεις δεν κατάφερε να επικρατήσει των περιβαλλοντολογικών ρυθμίσεων και συνθηκών της Νέας Φιλαδέλφειας και να υπερκεράσει τα δικαστικά εμπόδια που προέκυψαν. Ευτυχώς, για την ιστορική ποδοσφαιρική Ένωση όλα αυτά πια ανήκουν στο παρελθόν και πλέον η οικογένεια της ΑΕΚ βλέπει με συγκίνηση και υπερηφάνεια το λαμπρό μέλλον της να ξετυλίγεται μπροστά της… μέσα από το πλάνο ανέγερσης του γηπέδου «Αγια Σοφιάς».
Ένα πραγματικό κομψοτέχνημα, ένα Κέντρο Αθλητισμού, Πολιτισμού αλλά και ιστορικής μνήμης του προσφυγικού Ελληνισμού που θα στεγάσει την ΑΕΚ στον ιστορικό χώρο της Νέας Φιλαδέλφειας.
Η παρουσίαση του νέου γηπέδου έγινε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για να προσδώσει την ανάλογη βαρύτητα και σημαντικότητα στο έργο που επιμελήθηκε ο ιταλός αρχιτέκτονας κ. Μάσιμο Μαγιοβιέτσκι και πλέον επιμελείται και θέτει σε εφαρμογή ο άμεσος συνεργάτης του Θανάσης Κυρατσούς.
Εξωτερικά το γήπεδο θα θυμίζει στη σύγχρονη εκδοχή του βυζαντινά τείχη. Όσον αφορά το εσωτερικό, θα πρόκειται για ένα από τα πλέον σύγχρονα γήπεδα της Ευρώπης.
Όπως είναι γνωστό, στο έργο έχουν υπολογιστεί τόσο το μουσείο της ομάδας όσο και αυτό της προσφυγιάς. Η εξωτερική και εσωτερική ομορφιά του, το χρώμα της πόλης των πόλεων που θα προσδίδει, το μουσείο της προσφυγιάς, το μουσείο της ΑΕΚ και όλα όσα προβλέπεται να χωρέσουν σε αυτό το οικοδόμημα, θα προκαλέσουν ρίγη συγκίνησης και ενθουσιασμού.
Το νέο γήπεδο είναι επηρεασμένο από τις ιστορικές καταβολές της ΑΕΚ. Στα «τείχη» του γηπέδου θα απεικονίζεται η Κωνσταντινούπολη και έντονο «χρώμα» από Βυζάντιο θα υπάρχει και στους εσωτερικούς χώρους του γηπέδου. Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες από τα «τείχη», το σκέπαστρο, τις κερκίδες και τα αποδυτήρια.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο νέο γήπεδο Ακόμη χαμάμ και κουρείο έχει προβλεφθεί να έχει το νέο γήπεδο…
Φυσικά την παρουσίαση του νέου γηπέδου ανέλαβε ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Αφού διευκρίνισε ότι «το γήπεδο δεν ανήκει σε κανέναν Μελισσανίδη, δεν θα έχει ιδιοκτήτη», συμπλήρωσε ότι «έφτασε η ώρα της μεγάλης δικαίωσης. Το κάστρο δεν θα πέσει ποτέ και ο δικέφαλος αετός θα επιστρέψει πιο προστατευμένος» και ανακοίνωσε ότι οι θύρες, πλην της 21 για ευνόητους λόγους, θα φέρουν ονόματα πόλεων της Μικράς Ασίας (Έφεσος, Αϊβαλί, κ.λπ.).
Δεσμεύτηκε δε ότι θα επιστραφεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ, αν για κάποιον λόγο δεν υλοποιηθεί το εγχείρημα. «Δεν είναι απλώς ένα γήπεδο», ανέφερε δια μικροφώνου ο επικεφαλής Δημήτρης Ανδριόπουλος και ανέλυσε το πρότζεκτ, σύμφωνα με το οποίο το έργο, που θα έχει προϋπολογισμό 65 εκατ. ευρώ, θα αρχίσει μέσα στο 2014 και θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2016. Όπως τόνισε η χωρητικότητα θα είναι μεταξύ 32.000 – 34.000 θέσεων και θα συνοδεύεται από πάρκινγκ (υπόγειο και υπαίθριο) 1.500 θέσεων, τα οποία θα χρησιμοποιούν καθημερινή οι δημότες της Ν. Φιλαδέλφειας. Επίσης θα προσφέρει 1.500 με 2.000 θέσεις εργασίας σε άνεργους, εκ των οποίων οι 200 με 400 θα είναι μόνιμες.
Ο αρχιτέκτων του έργου παρομοίασε την ολοκλήρωση του γηπέδου ως μαραθώνιο, στον οποίο σημασία έχει ο τερματισμός και όχι ο χρόνος υλοποίησης. Γι’ αυτό τόνισε ότι «δεν θέλουμε να είμαστε σαφείς σε δεσμεύσεις ημερομηνιών γιατί υπάρχουν καθυστερήσεις».
Ο έτερος αρχιτέκτονας που έχει αναλάβει το έργο, Θανάσης Κυρατσούς, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι μέσα από το γήπεδο στόχος είναι «να εκπροσωπείται το είναι και το φαίνεσθαι της ΑΕΚ».

Το γήπεδο με αριθμούς…
Το γήπεδο θα είναι 32-34.000 θέσεων, θα έχει 40 σουίτες, 30 πύλες εισόδου, 5 τύπου καθισμάτων, 2 score boards (μάτριξ), 1.500 θέσεις πάρκινγκ, 4 αποδυτήρια.

Μάσιμο Μαγιοβιέτσκι
Ο 68χρονος αρχιτέκτονας έχει συνεργαστεί σε αρκετά σημαντικά έργα με τον Τζαβανέλα, εκ των οποίων τρία αφορούσαν αθλητικά στάδια: Το Ντελε Άλπι, το γήπεδο Μάρκο Πόλο στη Βενετία και το νέο γήπεδο της Γιουβέντους. Παράλληλα, έχει προσφέρει την τεχνογνωσία του για τα σχέδια τεσσάρων αθλητικών έργων στην Ελλάδα: του ΣΕΦ, του Καραϊσκάκη, του νέου γηπέδου της Λάρισας και του κλειστού αθλητικού κέντρου της Θέρμης. Διαθέτει τεράστια εμπειρία στην κατασκευή υπερσύχρονων σταδίων. Έχει σχεδιάσει πολλές ακόμη αθλητικές εγκαταστάσεις εντός και εκτός Ευρώπης, όπως το Ολυμπιακό Στάδιο της Ρώμης, το γήπεδο της Μπράγκα, το στάδιο Ohita στην Ιαπωνία κ.α.

[images cols=”three” lightbox=”true”]
[image link=”5175″ image=”5175″]
[image link=”5176″ image=”5176″]
[image link=”5177″ image=”5177″]
[image link=”5179″ image=”5179″]
[image link=”5181″ image=”5181″]
[image link=”5182″ image=”5182″]
[image link=”5184″ image=”5184″]
[/images]

Απάντηση