Την μεγαλύτερη μείωση στην Ευρωζώνη σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2014, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Eurostat και τη σύγκρισή τους με τα αντίστοιχα της Τράπεζας της Ελλάδος. Με βάση την ΤτΕ, η πτώση των τιμών στην ελληνική αγορά διαμορφώθηκε σε 7,5% κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο (σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο), τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, την αμέσως χειρότερη επίδοση είχε μόνο η αγορά της Κύπρου με πτώση της τάξεως του 5,7%.
Συνολικά στην Ε.Ε., η ελληνική αγορά κατοικίας υπολείπεται μόνο εκείνης της Κροατίας, όπου οι αξίες των κατοικιών υποχώρησαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 9,7%. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ενωσης Μεσιτών Ακινήτων και Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ), κατά το 2014, η μέση τιμή κτήσης μεταχειρισμένων διαμερισμάτων διαμορφώθηκε σε 110.000 ευρώ (με βάση τις πραγματικές αγοραπωλησίες που εξετάζει η έρευνα), τη στιγμή που η αντίστοιχη αξία το 2009 είχε διαμορφωθεί σε 181.000 ευρώ. Εν ολίγοις, καταγράφεται συνολική πτώση της τάξεως του 38%. Αντίστοιχα, για τα νεόδμητα ακίνητα που αγοράστηκαν φέτος, η μέση τιμή διαμορφώθηκε σε 130.000 ευρώ, έναντι 200.000 ευρώ που κόστιζαν τα ίδια ακίνητα το 2009.
Ως εκ τούτου, η συνολική πτώση στην αγορά των νεόδμητων κατοικιών αγγίζει το 34%. Ανάλογα συμπεράσματα προκύπτουν και από τις εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου προκύπτει ότι η συνολική πτώση των τιμών πανελλαδικά από την αρχή της κρίσης έως το πρώτο τρίμηνο του 2014 διαμορφώνεται σε 34%. Υπενθυμίζεται ότι το 2013, η πτώση των τιμών διαμορφώθηκε σε 10,3% έναντι του 2012, όταν η αντίστοιχη κάμψη είχε αγγίξει το 11,7%. Με βάση την ανάλυση της ΤτΕ, οι πτωτικές τάσεις στις τιμές των κατοικιών είναι πιθανόν να συνεχιστούν και τα επόμενα τρίμηνα, αλλά με σχετικά πιο συγκρατημένο ρυθμό. Η ΤτΕ εκτιμά βέβαια ότι η ανάκαμψη της αγοράς κατοικιών αναμένεται να συμβεί με σχετική καθυστέρηση, καθώς εξαρτάται κυρίως από την σταθερή ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα. Πάντως, η τάση στην ελληνική αγορά κατοικίας συμβαδίζει με την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς η πορεία αποκλιμάκωσης των τιμών καταγράφει επιβράδυνση. Ειδικότερα, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013, η ετήσια μείωση των κατοικιών στην Ελλάδα είχε διαμορφωθεί σε 8,5%, έναντι μείωσης 7,5% κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, δείγμα του χαμηλότερου ρυθμού υποχώρησης των αξιών.
Ανάλογες τάσεις κατέγραψαν κατά τους πρώτους τρεις μήνες, όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες οι τιμές υποχωρούσαν τους τελευταίους μήνες. Για παράδειγμα, στην Ιταλία, οι τιμές μειώθηκαν φέτος κατά 4,5%, έναντι μείωσης 5,3% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013. Αντίστοιχα, στην Ισπανία, η μείωση του φετινού πρώτου τριμήνου περιορίστηκε σε μόλις 1,65, έναντι πτώσης 6,3% κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2013. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη αύξηση εξακολουθεί να εμφανίζει η αγορά κατοικίας της Εσθονίας, με 17,5%. Ακολουθεί μία ακόμα χώρα της Βαλτικής, η Λεττονία, με άνοδο της τάξεως του 10,4%, ενώ από τις ανεπτυγμένες αγορές, ξεχωρίζει η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών στη Μ. Βρετανία με 8%, έναντι 5,5% κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Συνολικά στην Ευρωζώνη, οι τιμές συνέχισαν μεν να υποχωρούν, έστω και με μόλις 0,3%, ωστόσο κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2013, ο ρυθμός της μείωσης είχε διαμορφωθεί σε 1,5%. Στο σύνολο της Ε.Ε., οι τιμές καταγράφουν πλέον άνοδο της τάξεως του 1%, έναντι πτώσης 0,2% κατά το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.
Πηγή: www.kathimerini.gr