Πάμε μια βόλτα στις πιο όμορφες Χώρες του Αιγαίου! Στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων συναντά κανείς τις πιο γοητευτικές νησιωτικές Χώρες. Γραφικοί οικισμοί, όπου το απέραντο γαλάζιο του ελληνικού ουρανού συναντά το λευκό της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής και το μπλε του Αιγαίου σε μια απόλυτη αρμονία.
Ερμούπολη
Παρότι δεν πρόκειται για την τυπική Κυκλαδοχώρα, δε θα μπορούσε κανείς να ξεκινήσει από αλλού! Φημίζεται ως η πιο όμορφη Χώρα των Κυκλάδων. Η Ερμούπολη ξαφνιάζει αναπάντεχα ευχάριστα τον επισκέπτη της με βουκαμβίλιες, πλατάνια, ευκαλύπτους και αιωνόβιες αροκάριες! Πράγμα ομολογουμένως ασυνήθιστο για το άγονο κυκλαδίτικο σκηνικό. Τα συριανά αρχοντικά φανερώνουν τον πλούτο των καραβοκύρηδων του νησιού.
Αρχοντικά σπίτια, με βενετσιάνικες επιρροές και κτίρια που ταιριάζουν τους κλασικούς ρυθμούς της αρχαιότητας, με τις επιρροές της μεσαιωνικής Ευρώπης. Το πιο γνωστό κτίριο της περιοχής είναι το δημαρχείο που έκτισε ο Τσίλερ το 1898. Η βόλτα στα γρανιτένια σοκάκια με τα παλιά αρχοντικά, κάνει τον επισκέπτη να νιώθει σαν να βρίσκεται σε κάποια άλλη εποχή. Ο περίπατος στις πλατείες και τις αριστοκρατικές συνοικίες της πόλης αποκαλύπτει την αίγλη του παρελθόντος. «Σε αυτό τον τόπο ξαναγεννήθηκε η Ελλάδα», είπε κάποτε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Αυτός ο τόπος είναι νησί με πλούσια ιστορία και γνώρισε κατά καιρούς μεγάλη οικονομική και πνευματική ανάπτυξη. Στα μέσα του 19ου αιώνα ήταν εμπορικό και ναυτιλιακό κέντρο. Εκεί βρίσκονταν οι ταρσανάδες, τα ναυπηγεία δηλαδή, που ενίσχυαν οικονομικά όλη την Ελλάδα. Από το λιμάνι γίνονταν οι περισσότερες εισαγωγές και εξαγωγές ολόκληρης της χώρας, ενώ το εργοστάσιο βυρσοδεψίας του νησιού, στις αρχές του αιώνα, έκανε τζίρο μεγαλύτερο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ιδιαίτερη αίγλη έδωσε στο νησί και η ανοικοδόμηση του θεάτρου «Απόλλων» το 1864, που είναι πιστό αντίγραφο της σκάλας του Μιλάνου. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, η Ερμούπολη θα είναι πάντα μια ρομαντική, αλλά και σύγχρονη πόλη….
[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 18156,18157,18158,18159,18160,18161″][/images_grid]
Αμοργός
Η Χώρα της Αμοργού είναι από τις πιο καλά προφυλαγμένες Χώρες των Κυκλάδων! Επομένως μην περιμένετε να την αντικρύσετε φτάνοντας στο λιμάνι. Χτισμένη επίτηδες ανάμεσα στους λόφους στο εσωτερικό του νησιού, ώστε να είναι αθέατη από τη θάλασσα και προστατευμένη από τις πειρατικές επιδρομές. Το φως αντανακλάται στις ασπρισμένες αυλές των σπιτιών με τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα, καθώς ο οικισμός απλώνεται άναρχα γύρω από το βράχο με το ενετικό κάστρο.
Μια από τις πλέον γραφικές Χώρες των Κυκλάδων με στενά, λιθόκτιστα καλντερίμια να ελίσσονται ανάμεσα σε ασβεστωμένα σπίτια με μπλε και πράσινα παράθυρα και αυλές με φούξια μπουκαμβίλιες, διασταυρώνονται μεταξύ τους περνώντας κάτω από σκιερές καμάρες για να καταλήξουν σε άλλο ένα πλάτωμα με πανοραμική θέα. Κτισμένη σε υψόμετρο 350 μέτρων, η Χώρα της Αμοργού αγκαλιάζει ένα βενετσιάνικο κάστρο του 13ου αιώνα, κτισμένο επάνω σε έναν απόκρημνο βράχο στο ψηλότερο σημείο της, που στέκει ακοίμητος φρουρός από πάνω της. Για να του το ανταποδώσει, εκείνη το φωτίζει κάθε σούρουπο, και μέχρι να ξημερώσει, δημιουργώντας ένα θέαμα φαντασμαγορικό.
[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 18162,18163,18164,18165,18166,18167,18168″][/images_grid]
Φολέγανδρος
Όπως διαβάσαμε, «στη Χώρα της Φολεγάνδρου αρχίζουν και τελειώνουν όλα»! Κάτασπρα σπίτια, πλακόστρωτα δρομάκια, όμορφες πλατείες και πολλές πολλές εκκλησίες. Αυτή είναι η Χώρα της Φολεγάνδρου, χτισμένη σ΄ένα βράχο 210 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ίσως, ένας από τους καλύτερους εξώστες στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Σαν άψογη αρχιτεκτονική μακέτα, ο μεσαιωνικός οικισμός του Κάστρου της Χώρας φωλιάζει και μοιάζει σχεδόν να αιωρείται πάνω από το γκρεμό. Γραφικά σοκάκια, μικρές αυλές, αρχαίες, πέτρινες αγροικίες, γλάστρες με γεράνια και ασβεστωμένα πεζούλια. Τη γοητεία της θα τη συναντήσετε σε όλη της την ένταση στις πλατείες της Χώρας, να σας κερνά ψημένη ρακί κάτω από τα πλατύφυλλα πλατάνια της, για τα οποία θα μιλάτε και εσείς όπως όλοι φεύγοντας απ’ το νησί.
Σ΄αυτή τη Χώρα των Κυκλάδων, το μεσαιωνικό και το κυκλαδίτικο στοιχείο εναρμονίζονται τέλεια σε μια διάχυτη ρομαντική ατμόσφαιρα. Αυτό που σίγουρα εντυπωσιάζει είναι το Κάστρο, που δεν είναι το γνωστό φρούριο του Μεσαίωνα αλλά ένας αμυντικός σχηματισμός σπιτιών. Στη Φολέγανδρο, η τουριστική ανάπτυξη έγινε με σεβασμό στην παράδοση και η Χώρα της θεωρείται από τις πιο καλοδιατηρημένες των Κυκλάδων.
[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 18169,18170,18171,18172,18173,18174,18175″][/images_grid]
Σέριφος
Διαμάντι της Σερίφου είναι η πρωτεύουσα της, η Χώρα, η οποία θεωρείται πρότυπο μεσαιωνικού οχυρωμένου οικισμού. Η αγαπημένη μας! Αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω από τον όρμο του Λιβαδιού, περιμένει μετά τη βουτιά σας στις φιλόξενες παραλίες της με τα αρμυρίκια, να σας κλέψει και ‘σας την καρδιά! Όπως χωρίζεται στην Πάνω και την Κάτω Χώρα, πλησιάζοντας αφήστε το βλέμμα σας να περιπλανηθεί στα λευκά της σπίτια, που σφιχτά δεμένα το ένα με το άλλο σκαρφαλώνουν στο βράχο. Με τους ανεμόμυλους στο φόντο, ακολουθήστε τα πλακόστρωτα δαιδαλώδη δρομάκια της, μέχρι να οδηγηθείτε στην κορυφή του Κάστρου και στην εικόνα που θα συνοδεύει και για εσάς πιστεύουμε στη συνέχεια, το άκουσμα του ονόματός της Σερίφου για πάντα. Μια εικόνα που δύσκολα αποτυπώνεται.
Στο εσωτερικό της, η Χώρα Σερίφου, κρύβει συνοικίες διώροφων ή τριώροφων στενομέτωπων σπιτιών, που συνδέονται μεταξύ τους με δαιδαλώδη μικρά σοκάκια, ενώ στις πτυχές του βράχου κουρνιάζουν περιστέρια. Διάσπαρτες μέσα στον οικισμό είναι πολλές εκκλησίες, που περιμένουν τον επισκέπτη να τις επισκεφθεί. Η Χώρα είναι χωρισμένη σε δύο συνοικίες, την Πάνω και την Κάτω Χώρα, ενώ οι δημόσιοι χώροι είναι πολύ περιορισμένοι λόγω της «σφιχτής» της δόμησης, όπως η Πιάτσα της Πάνω Χώρας (Πλατεία του Δημαρχείου). Το δημαρχείο στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο. Στην Κάτω Χώρα βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο του νησιού (ιδιοκτησία του Συνδέσμου Σεριφίων), στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει αντικείμενα της παραδοσιακής ζωής του νησιού, αλλά και δείγματα του ορυκτού πλούτου της γης της Σερίφου.
[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 18176,18177,18178,18179,18180″][/images_grid]