Εντυπωσιακά γήπεδα ποδοσφαίρου

Χιλιάδες είναι τα γήπεδα ποδοσφαίρου που υπάρχουν στον κόσμο. Σε κάθε χώρα, σε πόλεις, χωριά, παραλίες και… βουνοκορφές, μπορεί κανείς να δει τη χαρακτηριστική πράσινη αρένα στην οποία διεξάγεται το διεθνώς αγαπημένο άθλημα. Πλέον κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα στάδια έχουν κερδίσει επάξια μία θέση ανάμεσα στα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα και αξιοθέατα ενός προορισμού!
Απολαύστε τις 7 επιλογές μας από τα πιο όμορφα, καινοτόμα και εκλεκτά γήπεδα ποδοσφαίρου στον κόσμο!
Estádio Municipal de Braga – Braga, Πορτογαλία
Χτίστηκε το 2003 και ήταν ένα από τα γήπεδα που φιλοξένησαν τους αγώνες του Euro 2004. Άλλο όμως είναι το γεγονός που το κάνει τόσο ξεχωριστό: η τοποθεσία του! Το Estádio Municipal de Braga σμιλεύτηκε κυριολεκτικά στην πλαγιά του Monte Castro, του βουνού που κυριαρχεί στον ορίζοντα της πορτογαλικής Braga!
Η ιδέα ήταν να ενσωματωθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή αρμονία αυτό που μπορεί να δημιουργήσει ο άνθρωπος με αυτό που έχει ήδη δημιουργήσει η φύση. Μία ιδέα που υλοποιήθηκε στο έπακρο από τον αρχιτέκτονα Eduardo Souto de Moura και που, μάλιστα, του χάρισε το Αρχιτεκτονικό Βραβείο Pritzker το 2011.
Οι κερκίδες του Estádio Municipal de Braga είναι στηριγμένες πάνω στη γρανιτένια πλαγιά του βουνού και μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 30,000 θεατές.

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 14410,14411″][/images_grid]
Stadion Kantrida – Rijeka, Κροατία
Εάν πιστεύετε ότι η γραφικότητα ενός αρχιτεκτονικού έργου περιορίζεται μόνο σε πύργους, παλάτια και περίτεχνες κατοικίες, τότε ίσως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε. Το Stadion Kantrida είναι η “ζωντανή” απόδειξη ότι ο αθλητισμός, και μάλιστα το ποδόσφαιρο, μπορεί να συνυπάρξει με τη ρομαντική διάθεση και την αγάπη για τη φύση!
Στην πόλη Rijeka της Κροατίας, το γήπεδο ποδοσφαίρου Stadion Kantrida μπορεί να είναι μικρό για τα σύγχρονα δεδομένα – χωράει μόλις 10,000 θεατές – είναι όμως τοποθετημένο σε μία ιδανική τοποθεσία. Περικυκλωμένο από απότομες βουνοκορφές από τη μία πλευρά και τα κρυστάλλινα νερά της Αδριατικής από την άλλη, το γήπεδο εγγυάται μεγάλες ποδοσφαιρικές και μη συγκινήσεις!

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 14412″][/images_grid]
Allianz Arena – Μόναχο, Γερμανία
Η έδρα των ομάδων TSV 1860 München και FC Bayern München δε θα μπορούσε να μην ανταποκρίνεται στη βαρύτητα και τις προσδοκίες των δύο αυτών γιγάντων. Πρόκειται για την περίφημη Allianz Arena, το 66,000 θέσεων μεγαλοπρεπές γήπεδο που χτίστηκε για το Μουντιάλ 2006, χρονιά κατά την οποία η Γερμανία ήταν η διοργανώτρια χώρα.
Η Allianz Arena βρίσκεται στο Μόναχο και αποτελεί ένα μοναδικό αξιοθέατο ακόμα και για τους μη ποδοσφαιρόφιλους, λόγω του ιδιαίτερου σχεδιασμού του. Είναι το πρώτο γήπεδο στον κόσμο με πρόσοψη επικαλυμμένη με πολύχρωμα φώτα, τα οποία ανάβουν και αλλάζουν χρώμα, ανάλογα με την ομάδα που παίζει κάθε φορά!
Η Allianz Arena φωτίζεται κόκκινη όταν παίζει η FC Bayern München, μπλε όταν παίζει η TSV 1860 München και ντύνεται στα λευκά για χάρη της Εθνικής ομάδας της Γερμανίας!

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 14413″][/images_grid]
Estadio Hernando Siles – Λα Παζ, Βολιβία
Μπορεί να μην βρίσκεται στο μεγαλύτερο υψόμετρο στον κόσμο, πρωτιά που την κατέχει ένα γήπεδο στο Περού, το Estadio Hernando Siles όμως σίγουρα προκαλεί αίσθηση και αμφιλεγόμενες κριτικές, έχοντας διχάσει πολλές φορές το ποδοσφαιρικό κοινό.
Το Estadio Hernando Siles βρίσκεται στη Λα Παζ, την πρωτεύουσα της Βολιβίας και είναι η έδρα τριών τοπικών ομάδων, καθώς και της Εθνικής Βολιβίας. Όλα καλά μέχρι εδώ. Ή μήπως όχι; Ας θυμηθούμε ότι η Λα Παζ είναι επίσημα η πιο ορεινή πρωτεύουσα στον κόσμο! Σε υψόμετρο 3,650 μέτρων, είναι δύσκολο και παίρνει χρόνο να προσαρμοστεί κάποιος στο πιο “λεπτό” ορεινό αεράκι – πόσο μάλλον να παίξει ποδόσφαιρο!
Το γεγονός αυτό οδήγησε στις προσπάθειες της FIFA να απαγορευτεί η διεξαγωγή αγώνων σε μεγάλες διοργανώσεις όπως είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι Βολιβιανοί όμως έχουν φανεί αρκετά.. σκληρά καρύδια και δεν έχουν επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο!

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 14414″][/images_grid]
Ολυμπιακό Πάρκο Μονάχου (Olympiapark) – Μόναχο, Γερμανία
Ξαναγυρνάμε στο Μόναχο και συγκεκριμένα μεταφερόμαστε ελάχιστα χιλιόμετρα βόρεια του κέντρου της πόλης, στο Ολυμπιακό Πάρκο!
Το θρυλικό Olympiapark έχει μείνει στην ιστορία για πολλούς λόγους, καλούς και κακούς. Έχοντας πρωταγωνιστήσει σε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που έλαβαν χώρα σε αθλητικό γεγονός, η φήμη του ως το πιο πρωτοπόρο αθλητικό συγκρότημα της εποχής του δεν κατάφερε να επισκιαστεί, μέχρι και σήμερα.Το Olympiapark σχεδιάστηκε το 1972 από τους αρχιτέκτονες Gunther Behnisch και Frei Otto για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων εκείνης της χρονιάς. Αποτέλεσμα ενός επαναστατικού οράματος, το στάδιο χτίστηκε χρησιμοποιώντας διάφανα πλέγματα ανθεκτικού ακρυλικού πλαστικού και ατσαλένια στηρίγματα, σε μια δομή που θυμίζει πολύ μια μεγάλη σκηνή. Πρόκειται για μια καινοτομία της εφελκυόμενης αρχιτεκτονικής που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε μεγάλη κλίμακα!

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 14415,14416″][/images_grid]
Svangaskarð Stadium, Φερόες Νήσοι
Ένα γήπεδο που θυμίζει αρκετά το προαναφερθέν Stadion Kantrida της Κροατίας, πολλαπλασιάζοντας όμως επί εκατό τους παράγοντες “φύση”, “ομορφιά” και “ουάου”!
Ένα πραγματικό διαμάντι της ανθρώπινης έμπνευσης, το Svangaskarð Stadium βρίσκεται στο χωριό Toftir και ήταν μέχρι πρόσφατα η έδρα όλων των ματς στις Φερόες Νήσους. Χωράει μόλις 6,000 θεατές και είναι σίγουρο πως αφήνει στον κάθε έναν από αυτούς μια αξέχαστη, μοναδική εμπειρία!
Από μακριά νομίζει κανείς ότι είναι παραπεταμένο στην άκρη του γκρεμού, ακροβατώντας ανάμεσα στο λόφο και στον Ατλαντικό. Πλησιάζοντας, διαπιστώνει ότι όντως, με τη μία άκρη του ακουμπάει στον γκρεμό και με την άλλη σχεδόν αιωρείται πάνω από τη θάλασσα!

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 14417″][/images_grid]
Kaapstad Stadion – Κέιπ Τάουν, Νότιος Αφρική
Η λίστα μας ολοκληρώνεται με το κορυφαίο στάδιο όλου του κόσμου – κατά τη γνώμη μας – που δεν είναι άλλο από το Kaapstad Stadion, το καμάρι του Κέιπ Τάουν! Η κατασκευή του πραγματοποιήθηκε πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο 2010 και κόστισε μια περιουσία, εμείς όμως σαν θεατές, θα πούμε ότι αξίζει!
Με φόντο τα επιβλητικά 1,057 μέτρα του βουνού Tafelberg, το Kaapstad Stadion “φύτρωσε” ανάμεσα στον εμβληματικό λόφο Seinheuwel, τη θρυλική Κεφαλή του Λιονταριού και τα νερά του Ατλαντικού που πλημμυρίζουν τον κόλπο Tafelbaai!
Ένα ανεπανάληπτο θέαμα, τόσο εκτός όσο και εντός των πυλών του σταδίου!

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 14418,14419″][/images_grid]

Απάντηση