ΕΝΚΑΣ: Με επιτυχία ημερίδα & Γενική Συνέλευση

Print Friendly, PDF & Email

Ημερίδα για την Εξοικονόμηση ενέργειας στον κτηριακό τομέα και την Ετήσια Γενική Συνέλευση πραγματοποίησε με επιτυχία η Ένωση Καταστηματαρχών Σιδηροαλουμινοκατασκευαστών Νίκαιας – Κορυδαλλού & Πέριξ.

Η ΕΝΚΑΣ, ένα ιδιαίτερα δραστήριο Σωματείο Κατασκευαστών στην προσπάθεια της να διατηρεί ζωντανή την ελπίδα με αλληλοϋποστηριζόμενες ενέργειες , πραγματοποίησε στις 2 Ιουλίου με επιτυχία εξαιρετικού ενδιαφέροντος ημερίδα με θέμα: Εξοικονόμηση ενέργειας στον κτηριακό τομέα, ευρωπαϊκή νομοθεσία, χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία αρκετών φίλων και κατασκευαστών της ΕΝΚΑΣ στο Δημαρχείο Νίκαιας. Παράλληλα με την Ημερίδα διεξήχθη και η ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης. Το «παρών» έδωσαν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Αττικής κ. Μιχάλης Ιωαννίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Σιδηροαλουμινοβιοτεχνών Αθήνας κος Βασίλης Ντέρας, ο Ταμίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων (Π.Ο.Ε.Β.Υ.) κ. Ιωάννης Παγκράτης , από το Σωματείο Αργολίδος ο Πρόεδρος κ. Μαρινάκης και ο Αντιπρόεδρος κ. Δημητρίου , οι οποίοι απηύθυναν έναν σύντομο χαιρετισμό.

Πρώτος το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ένωσης κος Θεόφιλος Παγιάτης, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες οι μικρές επιχειρήσεις. Επίσης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ οίκον, στον ΚΕΝΑΚ, στην πιστοποίηση του επαγγέλματος και τέλος στο ρόλο του Σωματείου.

Αναλυτικά η ομιλία του κου Παγιάτη στη συνάντηση της Ένωσης Νίκαιας.

«Η φυσική σας παρουσία συνάδελφοι σημαίνει ότι υπάρχει προσδοκία ακόμη για βελτίωση της κατάστασης , παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για παράταση της ύφεσης και της οικονομικής ασφυξίας στην αγορά. Για να δώσουμε μία αληθινή και καθαρή εικόνα του τι σκεφτόμαστε, πώς βλέπουμε τα πράγματα, τι νομίζουμε ότι πρέπει να γίνει στην κοινωνία και στην αγορά , είναι ανάγκη να αποτυπώσουμε την υπάρχουσα κατάσταση. Τα προβλήματα είναι τεράστια αρχικά από την υπερβολική φορολόγηση των μικρών επιχειρήσεων , αποτέλεσμα της μνημονιακής πολιτικής. οι επιχειρήσεις εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για την καθοριστική συμβολή της φορολογίας στην αύξηση της πιθανότητας διακοπής της λειτουργίας τους .

ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

Οι περίφημες μεταρρυθμίσεις δεν έφεραν αποτελέσματα στην αγορά. Η έλλειψη ρευστότητας κάνει τα προβλήματα ακόμα πιο δύσκολα και η αδιαφορία για την εφαρμογή των κανονισμών , εκ μέρους υπουργείων και δημόσιων φορέων, αποστερεί από τους βιοτέχνες και την όποια ευκαιρία ανάκαμψης υπάρχει. Στην συνέχεια θα προσεγγίσω το θέμα αυτό πιο αναλυτικά. Πάνω από 40% των επιχειρήσεων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΑΕΕ και στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι μικρές επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν προσωπικό, είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Οι απώλειες στην απασχόληση είναι σημαντικές 30.000 θέσεις πριν συμπληρωθεί το 1ο εξάμηνο του 2014. Η μικρή επιχείρηση κατά την άποψη μας πρέπει να μπει στο επίκεντρο . ιδιαίτερα κάτω των 9 ατόμων είναι εκείνες που έχουν το 57% της απασχόλησης . Είναι μέσα σε αυτό το ποσοστό τα μικρά κατασκευαστικά μαγαζιά , οι τεχνίτες που προσφέρουν ποιοτικές κατασκευές και τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλλαν στην προβολή των δυνατοτήτων του κλάδου των δομικών κατασκευών . Ο κλάδος μας είναι αρκετά ταλαιπωρημένος και η απειλή για περαιτέρω συρρίκνωση των επιχειρήσεων είναι ορατή , τη στιγμή που η χρηματοδότηση μέσω του τραπεζικού συστήματος μοιάζει άπιαστο όνειρο για τις περισσότερες από αυτές.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ

Το πρόγραμμα «Εξ’ οικονόμηση κατ’ οίκον», θα μπορούσε να είχε το ρόλο σανίδας σωτηρίας των τεχνικών επαγγελμάτων που ασχολήθηκαν με αυτό, αλλά από την κακή εφαρμογή του έγινε θηλιά στο λαιμό των κατασκευαστών. Η κακή εφαρμογή όπως γνωρίζετε δεν έγινε από τους κατασκευαστές, αλλά από όσους εμπλέκονται με την διαδικασία αποπληρωμής των αποπερατωμένων έργων ενεργειακής αναβάθμισης, ΥΠΕΚΑ – ΥΠΑΝ – ΕΤΕΑΝ – ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες για τον βραδύτατο ρυθμό εκταμιεύσεων του προγράμματος και τις διαβεβαιώσεις των Υπουργείων, καμία ουσιαστική πρόοδος δεν έχει συντελεστεί. Η αξιοσημείωτη βραδύτητα αντίδρασης υπουργείων και δημόσιων οργανισμών έχουν φέρει τους κατασκευαστές στα όριά τους. Η ανεντιμότητα που δείχνουν, η επινοητικότητα σε μεθόδους παραπληροφόρησης σχετικά με το θέμα της αποπληρωμής και η μετάθεση ευθυνών από τον ένα στον άλλον είναι παροιμιώδεις. Οι εταιρείες προσπαθούν να βοηθήσουν στην κατεύθυνση της δυνατότητας του κατασκευαστή να συνεχίσει να αναλαμβάνει έργα μέσα από το πρόγραμμα.

Αξίζει να δούμε με ποιόν τρόπο.

Αντιλαμβανόμεθα όλοι ότι είναι διαφορετικό να δίνεις την ευκαιρία στον πελάτη σου κατασκευαστή , να σε πληρώσει όταν θα αποπληρωθεί και αυτός και είναι άλλο να παρεμβαίνεις στην αλυσίδα του κλάδου και να διαχειρίζεσαι τον πελάτη λιανικής , παρουσιάζοντας τον κατασκευαστή ως απλό διεκπεραιωτή του εγχειρήματος χωρίς δικαίωμα πρωτοβουλίας. Το σωματείο μας έχει άποψη και την εκφράζει με ειλικρίνεια και σεβασμό χωρίς ίχνος διάθεσης για συγκρουσιακό λόγο και εντυπωσιακές κορώνες.

Είναι προφανές ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις . Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να συμφωνήσουμε και να προχωρήσουμε ένα βήμα . Η αναζήτηση ενός μέσου όρου, δηλαδή της έννοιας του μέτρου μπορεί να αναζητηθεί στην πρακτική επίλυση του προβλήματος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα δεδομένα υπάρχουν σήμερα στην Αγορά. Σεβόμενοι ο καθένας τις απόψεις του άλλου.

Το σωματείο μας λοιπόν έκανε συγκεκριμένες προτάσεις στο ΥΠΕΚΑ για βελτιώσεις στο πρόγραμμα «Εξ’ οικονόμηση κατ’ οίκον», μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται και σε συνεννόηση με την ΠΟΒΑΣ & την ΕΕΑ . Συγχρόνως προσπαθεί να διατηρήσει τους κατασκευαστές του ενημερωμένους, διότι όπως όλα δείχνουν λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας και την πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Λειτουργίας Κτιρίων της Ευρώπης, το οποίο προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της ως προς την αποτελεσματική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, να διαθέσει περισσότερα κεφάλαια σε προγράμματα ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης.

Επίσης τονίζεται ότι θα ήταν πιο επικερδής επένδυση ενός δημόσιου προϋπολογισμού, η σταδιακή στροφή από την χρηματοδότηση καυσίμων στην χρηματοδότηση για την επίτευξη της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Θα συνεχίσουμε λοιπόν την εκπαίδευση και την προετοιμασία σε αυτή την κατεύθυνση προσπαθώντας να είμαστε έτοιμοι για κάθε αλλαγή του τοπίου της αγοράς προς το καλύτερο . Αν σκεφτούμε ότι μέρος των χρημάτων του προγράμματος «Εξ’ οικονόμηση κατ’ οίκον» απορροφήθηκε από προϊόντα παράνομης εισαγωγής, αντιλαμβανόμεθα όλοι πόσο οδυνηρό είναι αυτό για την δοκιμαζόμενη Ελληνική οικονομία.

Για τον συγκεκριμένο λόγο σε σχετική επιστολή ζητήσαμε το νέο πρόγραμμα να γίνει με επίκεντρο τα αποτελέσματα και σε αυτά να προστεθεί η ενίσχυση των επιχειρήσεων και της απασχόλησης. Έλεγχος για την αξιοπιστία πιστοποιητικών των προϊόντων ενεργειακής αναβάθμισης . Η τοποθέτηση να γίνεται μόνο από πιστοποιημένους τεχνίτες.

ΕΡΓΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΚΕΝΑΚ

Η ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κτιρίων της χώρας αποτελεί έναν πολύ σπουδαίο πυλώνα ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας. Για τον λόγο αυτό εστιάζουμε τις ενέργειες μας ακριβώς εκεί που χρειάζεται προκειμένου να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις. Συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία των φορέων της αγοράς για την μελέτη αναβάθμισης του ΚΕΝΑΚ , γιατί αν η χώρα μας δεν ανταποκριθεί στην ευρωπαϊκή οδηγία, κινδυνεύει να μείνει εκτός κονδυλίων . όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

Μετά από πολύχρονες προσπάθειες και αγώνες που αφορούν την εντατικοποίηση ενεργειών για πιστοποίηση του επαγγέλματος, θα τολμούσα να πω ότι βλέπουμε κάποιες αντανακλάσεις των αποτελεσμάτων αυτών των ενεργειών. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η συγγραφή του εγχειριδίου για Νέες τεχνικές δομικών έργων αλουμινίου και σιδήρου από τον κ. Σ. Λαμπρακόπουλο και θα ξεκινήσει πιλοτικά πρόγραμμα εκπαίδευσης για 200 άτομα πανελλαδικά , μετά από συνεργασία της ΠΟΒΑΣ και του ΙΜΕ Έχουμε προτείνει επίσης , πιλοτικά την πιστοποίηση αυτών των συναδέλφων που θα παρακολουθήσουν την συγκεκριμένη τεχνική εκπαίδευση στο ΙΜΕ , από τον ΕΟΠΕΠ η άλλο φορέα πιστοποίησης προσόντων ανθρώπινου δυναμικού. Έχουμε συγκεκριμένες κατευθύνσεις και καθαρές προθέσεις για την διασφάλιση του επαγγέλματος.

ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Με αυτές τις προθέσεις ανοίξαμε και τον κύκλο ανοικτών συζητήσεων για τον αθέμιτο ανταγωνισμό, διότι πιστεύουμε ότι οι πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες για την υποστήριξη της κοινωνίας. Η ουσιαστική προσέγγιση του θέματος ξεκινάει από την αφύπνιση των ανθρώπων του κλάδου και την διάθεση που έχουμε, για την εφαρμογή ενός συνόλου κανόνων οι οποίες μας δεσμεύουν στην εκτέλεση των επαγγελματικών μας καθηκόντων. Δείχνουμε την αλληλεγγύη στον συνάδελφο που δεν άντεξε τις δύσκολες συνθήκες και βγήκε εκτός Αγοράς , στον τεχνίτη πού έμεινε άνεργος, αλλά δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την παράνομη δραστηριότητα του και τον χωρίς κανόνες ανταγωνισμό σε μία αγορά που ζητάει όλο και πιο χαμηλές τιμές αδιαφορώντας για την ποιότητα των κατασκευών και των υπηρεσιών. Σε μια αγορά που υποφέρει από την παράνομη εισαγωγή κουφωμάτων αλουμινίου, και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν έχουν ακόμα αντιδράσει αποτελεσματικά.

Από το 2010 μιλάμε για το θέμα και μάλιστα έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις στην Γεν. Γραμ. Εμπορίου. Μέχρι σήμερα δεν έγιναν αντιληπτά τα αποτελέσματα ανάληψης δράσεων. Όπως δεν μπορούμε να δεχθούμε και τον προμηθευτή που ξαφνικά έγινε ανταγωνιστής. Ας προσέξουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, σε μια εποχή οικονομικής ελευθερίας, αδιαφορούν απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα και προκαλούν τριγμούς στις μικρές βιοτεχνίες και στην κοινωνική συνοχή, διότι με τον τρόπο αυτό, θέτουν υπό αμφισβήτηση την ίδια τους την επιχείρηση. Χωρίς αμφιβολία το καλό του ενός και το καλό όλων είναι δύσκολο να συμβιβαστούν μεταξύ τους , αλλά οι καθαρές προτάσεις με πρόθεση την δημιουργία υγιών σχέσεων συναλλασσομένων ανθρώπων έχουν ιδιαίτερη αξία . Περίπου 50 επαγγελματίες που ασχολούνται με τον κλάδο συμμετείχαν και είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους έμποροι , κατασκευαστές , εκπρόσωποι περιοδικών Οι απόψεις ποικίλουν. Προσπαθούμε για ένα καλό επίπεδο επικοινωνίας σε μία ισότιμη βάση. Βήματα έγιναν αλλά συνεχίζουμε σταθερά.

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Το σωματείο είναι ένα αμιγές σύνολο κατασκευαστών με ιστορία, παρόν και μέλλον, με καθαρές θέσεις που τις διαχειρίζεται με τόλμη και ανάληψη δράσεων μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Δεν δέχεται εξευτελιστικές συμπεριφορές που απειλούν τους θεσμούς, ούτε και νομιμοποιεί τις ιδιοτελείς επιδιώξεις απ’ όπου και αν αυτές προέρχονται. Οι φορείς, τα συνέδρια, η βιομηχανία, οι βαφείς, οι εμπορικές επιχειρήσεις, οι συνάδελφοι από συναφή επαγγέλματα, οι κατασκευαστές, έχουν ο καθένας τον δικό τους ρόλο. Και αυτός ο ρόλος είναι σεβαστός όταν διέπεται από κανόνες. Όταν παράγει πρακτική ισορροπίας και προϋποθέσεις διαλόγου για συναπόφαση.

Η ηθική δεν είναι δυνατόν να ανάγεται μόνο στην εμφάνιση και σε κενό ως προς την πρακτική. Κράτος δικαίου σημαίνει εφαρμογή των κανόνων και των κανονισμών που διέπουν μια κοινωνία που εξασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία της, με ταυτόχρονη προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων που την αποτελούν. Ως συνδικαλιστικό όργανο, οφείλουμε να αγωνιστούμε και το πράττουμε για αποκατάσταση της ισορροπίας στην αγορά , για καλύτερη αντιμετώπιση των συναδέλφων από εφορείες , τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλη πίεση. Ζητάμε ρεαλιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν οι μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι. Ρυθμίσεις με πραγματικά κριτήρια για ανακούφιση των επιχειρήσεων και δυνατότητα επανεκκίνησης , διότι η ασφυκτική πίεση φέρνει αντίθετα αποτελέσματα για την κοινωνία και την οικονομία . Ένα σύνολο δράσεων εκ μέρους του κρατικού μηχανισμού, φιλικών προς τους βιοτέχνες που θα αποτρέπουν την απώλεια της ασφαλιστικής τους και της φορολογικής τους συνείδησης και θα δημιουργούν πραγματικές συνθήκες ανάκαμψης στην αγορά. Η κρατική μηχανή εμφανίζει σοβαρή αδυναμία να αντιληφθεί γεγονότα και καταστάσεις αλλά επιπλέον δεν γίνεται ορατός ο σχεδιασμός εξόδου από την κρίση. Το μέλλον σίγουρα είναι δύσκολο να το προβλέψουμε, αλλά είναι πιο εύκολο να συμμετέχουμε δυναμικά ως κλάδος στην διαμόρφωσή του!»

Στη συνέχεια ακολούθησε η πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του κου Παντελή Πατενιώτη, Διπλ. Μηχανικού Δημοσίων Έργων, Γενικού Διευθυντή ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π. με θέμα «Εξοικονόμηση ενέργειας στον κτηριακό τομέα, ευρωπαϊκή νομοθεσία, χρηματοδοτικά εργαλεία». Κατά τη διάρκεια της ημερίδας απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στον κ. Θεοφάνη Δουλάκη πρώην Πρόεδρο της ΕΝΚΑΣ επί σειρά ετών, για την συνολική συνεισφορά του και την στήριξή του στο Σωματείο Νίκαιας & Κορυδαλλού αλλά και στον κλάδο . Στη συνέχεια ακολούθησε η Γενική Συνέλευση για τα μέλη της Ένωσης.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΚΑΣ διάβασε τον Διοικητικό Απολογισμό και τον Προγραμματισμό Δράσης. Ο ταμίας κ. Δημήτριος Παπαγρηγοριου διάβασε τον Οικονομικό Απολογισμό και Προϋπολογισμό. Εγκρίθηκε ο Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός. Χορηγοί εκδήλωσης ήταν οι εταιρείες EUROPA PROFIL ALUMINIUM, ETEM, DOMUS, NEOKEM, TEAM ROLL και υποστηρικτής η εταιρεία ΚΟΤΑΡΙΔΗΣ.

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”three” lightbox=”yes” source=”media: 12092,12094,12096,12097,12099,12100,12103,12104″][/images_grid]

Απάντηση