Διάλεξη για τη βιομηχανία Βωξίτη-Αλουμινίου της Ελλάδας

Διάλεξη με θέμα «Η Ελληνική Βιομηχανία Βωξίτη-Αλουμινίου» πρόκειται να δώσει ο Δρ Νίκος Ντάλλας, την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια της σειράς Σεμιναρίων Ελληνικής ιστορίας και Πολιτισμού που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης. Σύμφωνα με τον Δρ Ντάλλα, το αλουμίνιο υπήρξε το μέταλλο του 20ού αιώνα και συμβολίζει, όσο ίσως κανένα άλλο, τον εκσυγχρονισμό. Το «όραμα της εκβιομηχάνισης», από τη δεκαετία του 1930 ακόμη, είχε ιδιαίτερη βαρύτητα για το ελληνικό κράτος.

Η πλειονότητα των πολιτικών παρατάξεων από την Κατοχή και μετά έβλεπαν την εγκαθίδρυση μιας βιομηχανίας παραγωγής αλουμινίου στην Ελλάδα ως βασικότατη παράμετρο της οικονομικής πολιτικής για την ανάπτυξη του τόπου. Το 1960 η κυβέρνηση Καραμανλή υπέγραψε σύμβαση με τη γαλλική εταιρία Pechiney για την κατασκευή ενός ολοκληρωμένου εργοστασιακού συγκροτήματος παραγωγής αλουμινίου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μια ξένη εταιρεία έχει ένα δυσανάλογο πλεονέκτημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Έχει τις διεθνείς διασυνδέσεις, την τεχνογνωσία, τα κεφάλαια και πρόσβαση στις εξαγωγικές αγορές. Η Pechiney ήταν σε θέση να αποσπάσει σκανδαλώδεις, κάτω του κόστους, τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και έτσι έβαλε την Ελλάδα στο χάρτη ως παραγωγό χώρα αλουμινίου.

Το θέμα προκάλεσε τεράστιες πολιτικές διαμάχες τη δεκαετία του 1960. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση Καραμανλή ήταν εξαιρετικά πρόθυμη να κάνει υπερβολικά γενναιόδωρες παραχωρήσεις για να κατευνάσει το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, καθώς προσέβλεπε στην ενδεχόμενη ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ. Το εργοστάσιο της Αλουμινίου της Ελλάδος που ίδρυσε η Pechiney άρχισε να λειτουργεί το 1966 και έκτοτε σχεδόν κάθε κυβέρνηση, με εξαίρεση αυτή της στρατιωτικής χούντας, ήρθε σε σύγκρουση με την Pechiney, στην προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σήμερα η Αλουμινίου της Ελλάδας ανήκει στον Όμιλο Μυτιληναίου και παραμένει μια βιώσιμη επιχείρηση παρόλο τα προβλήματα που προκαλούν οι διακυμάνσεις των παγκόσμιων τιμών του αλουμινίου και η αύξηση των αποθεμάτων. Ο Δρ Ντάλλας έχει ένα μεγάλο κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών που κυμαίνονται από χημεία ως πολιτικές και οικονομικές επιστήμες.

Είναι πολυάριθμα τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα που περιλαμβάνουν την οικονομική ιστορία, την παγκοσμιοποίηση και την επιστήμη του κλίματος. Επί του παρόντος, είναι διευθυντής πωλήσεων Αυστραλίας για την επαγγελματική εκπαίδευση στην McGraw-Hill Australia, ένα διεθνή εκδοτικό οίκο εκπαιδευτικών βιβλίων. Ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης συμμετέχει ενεργά στις πρωτοβουλίες της Κοινότητας για την εκπαίδευση. Η διάλεξη θα δοθεί στις 7:00μμ, στην αίθουσα του Φιλανθρωπικού Συνδέσμου Ιθακήσιων (2ος όροφος, 329 Elizabeth Street, στο κέντρο της Μελβούρνης). Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό. Χορηγοί της διάλεξης είναι το προσωπικό και το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητας.

Απάντηση