Η Γερμανία είναι μια από τις χώρες που δείχνουν πώς θα επιτευχθεί η παγκόσμια μετάβαση σε μια ενεργειακή οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων με βάση της Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Μπορεί και εκεί να ανέκυψαν προβλήματα με τις επιδοτήσεις προς τις ΑΠΕ -άλλωστε ήταν από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησαν τις καθαρές τεχνολογίες σε μεγάλη κλίμακα όταν ακόμα ο εξοπλισμός ήταν ακριβός- αλλά το βασικό συμπέρασμα είναι ότι είναι εφικτή η υψηλή διείσδυση της «καθαρής» ενέργειας σε μεγάλες οικονομίες εντάσεως ενέργειας.
Οι προοπτικές είναι πολύ καλές αφού σε βάθος χρόνου η αποθήκευση ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα αναμένεται να δώσει λύση στο πρόβλημα της διαλείπουσας παραγωγής (σύμφωνα μάλιστα με κάποιες άλλες μελέτες δεν απαιτείται εγκατάσταση αποθηκευτικής ισχύος για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ παρά μόνο ανάπτυξη πιο ευέλικτων τεχνολογιών όπως η βιομάζα και τα ηλιοθερμικά και έξυπνα συστήματα διαχείρισης στο σκέλος της ζήτησης).
Σε ευνοϊκές μέρες με υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας και ισχυρούς ανέμου, η Γερμανία παράγει τις μισές κιλοβατώρες της από ΑΠΕ, οδηγώντας τις τιμές χονδρικής (spot) σε μηδενικά επίπεδα διότι παράγεται πλεόνασμα «δωρεάν», πράσινης ενέργειας.
Στις 25 Ιουλίου 2015 σημειώθηκε ρεκόρ καθαρής ηλεκτροπαραγωγής με 78%
Το 2014, η Γερμανία παρήγαγε 161 δισεκατομμύρια Κιλοβατώρες από ΑΠΕ, φορτίο που αντιστοιχεί στο 27% της παραχθείσας ηλεκτρικής ενέργειας.
Φέτος, χάρη στην ανάπτυξη της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, η χώρα θα παραγάγει 193 δισ. Κιλοβατώρες από ΑΠΕ ή το 33% της συνολικής κατανάλωσης καταγράφοντας αύξηση 22%.
Μια προκαταρκτική εκτίμηση αναφέρει ότι στις 31 Οκτωβρίου τα αιολικά πάρκα είχαν ήδη παράγει 47% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια (63 δισ. Κιλοβατώρες) σε σύγκριση με το δεκάμηνο του 2014.
Παρότι, ο φθινοπωρινός καιρός είναι άστατος τα γερμανικά φωτοβολταϊκά έχουν ήδη παράξει 35 δισ. Κιλοβατώρες, δηλαδή όση ηλεκτρική ενέργεια παρήγαγαν καθ” όλο το 2014.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η Γερμανία ούτε το πιο ηλιόλουστο ούτε το πιο «ανεμοδαρμένο» μέρος του κόσμου θεωρείται. Αυτό που έχει σημασία είναι η πολιτική βούληση, η ευαισθητοποίηση και η υποστήριξη από την κοινή γνώμη και βεβαίως το γεγονός ότι τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά πάνελ παράγει η εγχώρια (και εξαγωγική) βιομηχανία.
Δείτε στο διάγραμμα πώς κυμαίνεται το κόστος του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού σε συνάρτηση με την εγκατάσταση νέας ηλιακής ισχύος:
Τα επιδοτούμενα ορυκτά καύσιμα, όπως ο ελληνικός λιγνίτης, μπορεί επί δεκαετίες να στήριξαν την οικονομική ανάπτυξη και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου στον δυτικό κόσμο τροφοδοτώντας τις -υποτίθεται φθηνές- ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες βάσης, αλλά ο λογαριασμός δεν έχει έρθει ακόμα.
Και θα είναι τσουχτερός για όλη την ανθρωπότητα.