Απρόθυμες για νέες επενδύσεις στις ΑΠΕ οι εταιρείες στην Ελλάδα

Οι αλλαγές που επέφερε το λεγόμενο “NewDeal” περιέχουν ρυθμίσεις που υποθηκεύουν την μελλοντική ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε ο Γερμανικός Οργανισμός για την Διεθνή Συνεργασία (GIZ) σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 100 εταιρειών του κλάδου των ΑΠΕ στην Ελλάδα, στο διάστημα που μεσολάβησε μετά την ανακοίνωση των ρυθμίσεων που οδήγησαν σε σημαντικές περικοπές των εσόδων για τις πράσινες επενδύσεις.

Η έρευνα που αποκαλύπτει σήμερα το Capital.gr παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε ημερίδα που οργάνωσεο Γερμανικός Οργανισμός για την Διεθνή Συνεργασία (GIZ) και στην οποία οι συλλογικοί φορείς των ΑΠΕ εξέφρασαν την έντονη ανησυχία που υπάρχει στους κόλπους των εταιρειών ΑΠΕ για το μέλλον του κλάδου στην Ελλάδα μετά τις πρόσφατες αλλαγές που επέφερε το «NewDeal».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος παροχής τεχνικής υποστήριξης από τη γερμανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το ΥΠΕΚΑ για την αναμόρφωση του τομέα των ΑΠΕ στην Ελλάδα και σε αυτήν κατεγράφησαν έντονες αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά των φορέων που εκπροσωπούν τις τεχνολογίες των αιολικών, των μικρών υδροηλεκτρικών και της βιομάζας.

Κατά την εκδήλωση αυτή στην οποία συμμετείχαν, πέραν των φορέων των ΑΠΕ και του ΥΠΕΚΑ, και εκπρόσωποι της Task Force και της γερμανικής κυβέρνησης, παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα της έρευνας τα οποία και αποκαλύπτει το Capital.gr. Συγκεκριμένα η έρευνα, που καλύπτει πληθυσμό 2.000 εταιρειών από όλους τους τομείς των ΑΠΕ, δείχνει ότι ο βαθμός ικανοποίησης από το «NEW Deal» είναι εξαιρετικά περιορισμένος και φτάνει κατά μέσο όρο μόλις το 3,3 με άριστα το 10.

Το μεγαλύτερο μέρος της δυσαρέσκειας αφορά στα οικονομικά κίνητρα για τις μελλοντικές επενδύσεις, τα οποία βαθμολογούνται με μόλις 3,2 με άριστα το 10, πρόβλημα που εντείνεται από το γεγονός ότι το 75% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει ότι αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στην εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης για την υλοποίηση των επενδύσεών τους, με την μελλοντική τάση να διαγράφεται περαιτέρω αρνητική μετά τις πρόσφατες αλλαγές που έφερε το «NewDeal».

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία των εταιρειών να δηλώνει απρόθυμη να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις το επόμενο 12μηνο, ενώ δύο στις τρεις εταιρείες δηλώνουν ξεκάθαρα απογοητευμένες και από την αδειοδοτική διαδικασία.

Η απροθυμία των εταιρειών του κλάδου των ΑΠΕ καταγράφεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία ο κλάδος θα μπορούσε με την κατάλληλη στήριξη να συνδράμει ουσιαστικά και άμεσα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Άλλωστε όπως είναι γνωστό, μπορεί αρκετές από τις εταιρείες που επενδύουν στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ, να «χώνεψαν», θέλοντας και μη, τις σημαντικές περικοπές εσόδων που τους επεβλήθησαν για την ενέργεια που είχαν ήδη προσφέρει στο σύστημα και για την οποία εκκρεμούσε η εξόφλησή τους, ωστόσο δεν έχουν σταματήσει να υποστηρίζουν ότι ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελούν οι ρυθμίσεις του «NewDeal» σχετικά με τις μελλοντικές επενδύσεις ΑΠΕ. Και όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα της έρευνας του GIZ εφόσον τελικά οι ρυθμίσεις αυτές δεν διορθωθούν, θα καταστήσουν μη βιώσιμη την επενδυτική δραστηριότητα στον κλάδο, κυρίως σε ό,τι αφορά τα αιολικά, τα μικρά υδροηλεκτρικά και τη βιομάζα.

(του Χάρη Φλουδόπουλου)

Απάντηση