Αναμένεται αύξηση της παγκόσμιας αιολικής ενέργειας έως το 2019

Νέα ώθηση με 51,48 νέα Γιγαβάτ έλαβε η συνολική αιολική ενέργεια το 2014 μετά την επιβράδυνση του 2013, αυξάνοντας κατά 44% περισσότερο τη νέα ισχύ.Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC), η παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς ανέρχεται σε 369.553 Μεγαβάτ, επισημαίνοντας πως μολονότι χρειάστηκαν περίπου 4 δεκαετίες για να φτάσουμε σε αυτή την ισχύ, μόνο το 2014 εγκαταστάθηκε το 14% του συνόλου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν οι ρυθμοί αύξησης της αιολικής ισχύος παραμείνουν σταθεροί, το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος θα διπλασιαστεί σε επτά χρόνια.
Αξιοσημείωτο είναι ότι από τα 51 και πλέον νέα αιολικά Γιγαβάτ τα 1,7 Γιγαβάτ ή 3,3% επί του συνόλου αφορά σε υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης, το 2015 η νέα αιολική ισχύς στην Ευρώπη θα διαμορφωθεί στα 12,5 Γιγαβάτ, το 2017 η ισχύς θα αυξηθεί στα 13,5 GW για να κορυφωθεί στα 16 GW το 2019.
Μάλιστα, εκτιμάται ότι οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις θα είναι η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία, ενώ ως νέος σημαντικός παίκτης θα αναδειχθεί η Τουρκία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η νέα ετήσια ισχύς αναμένεται να φτάσει τα 60 GW με την Ασία να κατέχει ηγετικό ρόλο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του GWEC, η Κίνα θα παραμείνει ο «βασιλιάς» του κλάδου, με το 2014 να χαρακτηρίζεται ως μια «εκπληκτική χρονιά» για εκείνη. Η σωρευτική ισχύς της αιολικής ενέργειας στην Κίνα ξεπέρασε τα 114 GW με τα 23 Γιγαβάτ του 2014, ενώ σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου των 200 GW πριν από το 2020! «Η άνοδος της αιολικής ενέργειας οδηγείται ολοένα και περισσότερο από τις ανταγωνιστικές τιμές, τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας, τη σταθεροποίηση των τιμών και -ειδικά στην Κίνα- από την ανάγκη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της αιθαλομίχλης», όπως σχολιάζει ο Στιβ Σόγιερ, γενικός γραμματέας του Συμβουλίου.
Οι πρωταγωνιστές
Ακόμη μια αγορά που καταγράφει αξιοσημείωτη ανάπτυξη, την τελευταία διετία, είναι η Ινδία. Το 2014, στη χώρα εγκαταστάθηκαν αιολικά ισχύος 2,3 GW, με τη συνολική ισχύ να αγγίζει πλέον τα 22,5 GW.
Έως το 2019, η ευρωπαϊκή αγορά θα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης στα αιολικά, αναφέρει το GWEC.
Στην τρίτη θέση ακολουθεί η Βόρεια Αμερική, ωστόσο το Συμβούλιο σχολιάζει ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς την ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς, εξαιτίας των «κενών πολιτικής» που υπάρχουν τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στον Καναδά.

Απάντηση