Την 40η επέτειο της γιόρτασε στις 20 Οκτωβρίου η Όπερα του Σύδνεϋ! Ένα από τα μεγάλα αρχιτεκτονικά έργα του 20ου αιώνα, που έδεσε αριστουργηματικά την δημιουργία με την καινοτομία, όσο αφορά την αρχιτεκτονική φόρμα και το σχεδιασμό, το περιώνυμο κτήριο – σύμβολο της Αυστραλίας έγινε 40 ετών.
Οι κάτοικοι του Σύδνεϋ συγκεντρώθηκαν στον περίβολο της Όπερας για να γιορτάσουν το γεγονός και να κόψουν μια… τούρτα γενεθλίων. Χιλιάδες βρέθηκαν έξω από το κτήριο και ο Τζίμι Μπαρνς έδινε το ρυθμό στη γιορτή, ενώ παρών ήταν και ο Γιαν Ούτσον, γιος του δημιουργού του κτηρίου Γιερν Ούτσον. Όπως δήλωσε ο γιος του Δανού αρχιτέκτονα, «είναι μια μοναδική μορφή αυστραλιανής έκφρασης θέλησης και ενθουσιασμού. Σύμφωνης με το πνεύμα της ορμής που διέκρινε τόσο πολύ την Αυστραλία στη δεκαετία του εξήντα».Ξεχωριστό χρώμα έδωσαν στους εορτασμούς οι χορευτές της φυλής των Αβορίγινων.
Το οικοδόμημα αποτελεί ένα θαυμάσιο αστικό γλυπτό το οποίο τοποθετήθηκε στην κορυφή της χερσονήσου του λιμανιού του Σύδνεϋ. Για την ανέγερση της Όπερας του Σύδνεϋ χρειάστηκαν 14 χρόνια, πριν το άνοιγμά της στις 20 Οκτωβρίου του 1973, όποτε και εγκαινιάστηκε επίσημα από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Η κατασκευή της είχε τότε προκαλέσει μεγάλες αντιπαραθέσεις, σε βαθμό που ο Ούτσον εγκατέλειψε την Αυστραλία πριν την ολοκλήρωση του έργου και δεν επέστρεψε ποτέ. Ένα χρόνο πριν τον θάνατό του, το 2007, η UNESCO κατέταξε την Όπερα του Σύδνεϋ στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Οι κατασκευαστές διαφώνησαν στην οικοδόμηση της οροφής και ζητήθηκε αναπροσαρμογή του αρχικού σχεδίου. Το 1966 ο Γιερν Ούτσον παραιτήθηκε. Τον αντικατέστησαν τέσσερις Αυστραλοί αρχιτέκτονες και η οροφή ολοκληρώθηκε τον επόμενο χρόνο. Απαιτήθηκαν άλλα έξι χρόνια προκειμένου να συμπληρωθούν οι εργασίες και στο εσωτερικό του κτιρίου.
Κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1950 διοργανώθηκε ένας διεθνής διαγωνισμός για το σχεδιασμό ενός νέου κέντρου τεχνών στο Σύδνεϋ με 163 συμμετοχές (61 Αυστραλοί, 53 Βρετανοί, 24 Αμερικανοί, 23 Γερμανοί και 2 Δανοί). Νικητής του διαγωνισμού αναδείχτηκε ο Δανός αρχιτέκτονας Γιερν Ούτσον, ήταν μόλις 38 ετών. Η επιτροπή έκρινε το σχέδιο του, ως το πλουσιότερο σε φαντασία. Πηγές της έμπνευσης του ήταν τα πανιά των ιστιοφόρων και οι ναοί των Αζτέκων και των Μάγιας.
Tα έργα θεμελίωσης του κτηρίου άρχισαν το 1959 και ακολούθησε το προκλητικότερο τμήμα του σχεδίου -η αχιβαδωτή οροφή… ποτέ δεν είχε οικοδομηθεί κάτι παρόμοιο στον κόσμο! Η όπερα του Σύδνεϋ είναι ένα σύγχρονο εξπρεσιονιστικό σχέδιο, με μια σειρά μεγάλων προκατασκευασμένων «κοχυλιών», που διαμορφώνει τις στέγες της δομής. Η όπερα καλύπτει 1.8 εκτάρια (4.5 στρέμματα) εδάφους.
Έχει 183 μέτρα (605 πόδια) μήκος και περίπου 120 μέτρα (388 πόδια) πλάτος στο ευρύτερο σημείο του. Υποστηρίζεται σε 580 αποβάθρες που βυθίζονται μέχρι 25 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματός της είναι ισοδύναμη για μια πόλη 25.000 ανθρώπων και διανέμεται από 645 χιλιόμετρα ηλεκτρικού καλωδίου.
Οι στέγες καλύπτονται με 1.056 εκατομμύρια στιλπνά σουηδικά κεραμίδια μεταλλικού κρεμ-λευκού χρώματος, εν τούτοις από μια απόσταση τα κεραμίδια φαίνονται μόνο άσπρα. Παρά την αυτοκαθαριζόμενη φύση τους, υπόκεινται ακόμα στην περιοδική συντήρηση και αντικατάσταση. Το θέατρο της όπερας και η αίθουσα συναυλιών βρίσκονται στις δύο μεγαλύτερες ομάδες κοχυλιών και τα άλλα θέατρα βρίσκονται στις πλευρές των σχηματισμών ομάδας κοχυλιών. Η μορφή των κοχυλιών επιλέγεται για να απεικονίσει τις εσωτερικές απαιτήσεις ύψους, που αυξάνονται από τις εισόδους, πέρα από τις θέσεις και μέχρι τους υψηλούς σκηνικούς πύργους.
Το εσωτερικό του κτηρίου αποτελείται από ρόδινο γρανίτη που εξάγονται από το Tarana και ξύλο και κοντραπλακέ από τη Νότια Νέα Ουαλία.
Αυτό το εκπληκτικό κτήριο έχει πολλές εγκαταστάσεις όπως: το concert hall που είναι αίθουσα συναυλιών, την opera theatre όπου είναι ο κύριος χώρος των παραστάσεων για την όπερα της Αυστραλίας, το drama theatre ,το playhouse και το studio theatre τα οποία περιέχουν το καθένα πολλά καθίσματα …επίσης περιέχει πέντε studio πρόβας, δυο κύριες αίθουσες, τέσσερα εστιατόρια, έξι bars και πολυάριθμα καταστήματα αναμνηστικών.
Εκτός από τις θεατρικές παραγωγές ,οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται επίσης για διάφορες εκδηλώσεις όπως γάμοι, πάρτι και διασκέψεις.
Όταν τέλειωσε η κατασκευή της το κτήριο έθεσε όλη την ήπειρο της Αυστραλίας στον παγκόσμιο χάρτη… Είναι ένας από τους διασημότερους τόπους άσκησης τεχνών στον κόσμο. Δένοντας αριστουργηματικά τη δημιουργία με την καινοτομία όσον αφορά την αρχιτεκτονική φόρμα και το σχεδιασμό…
Πολλοί άνθρωποι ταξιδεύουν μέχρι τη νότια νέα Ορλεάνη του Σύδνεϋ στην Αυστραλία για να το θαυμάσουν! Τοποθετημένο στο σημείο Bennelong στο λιμάνι, το κτήριο και τα περίχωρα του διαμορφώνουν μια εξαίσια και χαρακτηριστική αυστραλιανή εικόνα.
Λέγεται ότι 60% των Αμερικανών και 97% των Κινέζων επισκέπτεται την Αυστραλία με σκοπό να επισκεφθεί την Opera House. Κάθε χρόνο προσελκύει πάνω από 8,2 εκατομμύρια επισκέπτες ανεξάρτητα από τις παραστάσεις στους χώρους της.
Σύμφωνα με την UNESCO η σημασία, εικονική έλξη και η δύναμη της Όπερας του Σύδνεϋ την κατατάσσει ανάμεσα στα κορυφαία μνημεία του κόσμου όπως είναι το Σινικό Τείχος της Κίνας ή των πυραμίδων των Αζτέκων.
[images cols=”three” lightbox=”true”]
[image link=”5224″ image=”5224″]
[image link=”5225″ image=”5225″]
[image link=”5226″ image=”5226″]
[image link=”5227″ image=”5227″]
[image link=”5229″ image=”5229″]
[image link=”5231″ image=”5231″]
[image link=”5233″ image=”5233″]
[image link=”5235″ image=”5235″]
[image link=”5237″ image=”5237″]
[image link=”5239″ image=”5239″]
[image link=”5241″ image=”5241″]
[image link=”5244″ image=”5244″]
[image link=”5245″ image=”5245″]
[image link=”5246″ image=”5246″]
[image link=”5247″ image=”5247″]
[image link=”5248″ image=”5248″]
[image link=”5249″ image=”5249″]
[image link=”5250″ image=”5250″]
[/images]