2017 Αρχιτεκτονική Ειδήσεις

Μια επιβλητική κατοικία στην Κρήτη δεσπόζει πάνω από το φαράγγι του Αποκόρωνα

Print Friendly, PDF & Email

Η κατοικία στην Κρήτη του InLayer architecture αναπτύσσεται στην καρδιά της κρητικής φύσης σε ένα σημείο με μοναδική θέα.


Σε οικόπεδο με πολύ έντονη κλίση, στην πλαγιά ενός μικρού φαραγγιού στην περιοχή του Αποκόρωνα, 25 χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Χανίων, δεσπόζει μια εντυπωσιακή κατοικία που προσφέρει απρόσκοπτη θέα και αξιοζήλευτη απομόνωση στην καρδιά της Κρητικής φύσης.

Το τοπίο επιβλητικό σε ένα σημείο με έδαφος βραχώδες και χαμηλή βλάστηση.

Η έντονη γεωμορφολογία, το φαράγγι στον άξονα βορρά-νότου και το άνοιγμα στην θάλασσα αποτέλεσαν τις κατευθυντήριες γραμμές για την σύλληψη της βασικής ιδέας της κατοικίας.

Η νεαρή αρχιτέκτονας Ειρήνη Χριστουλάκη η οποία έχει έδρα στα Χανιά από το 2011 και έχει ιδρύσει το δημιουργικό γραφείο InLayer architecture κλήθηκε να αναπτύξει με αυτή τη λογική την κατοικία η οποία αναπτύσσεται σε 3 διαφορετικά επίπεδα.

Πρόθεση ήταν το κτίριο να αποτελεί μια ήπια επέμβαση στο ιδιαίτερο αυτό περιβάλλον και να αναδεικνύει τις διαφορετικές θεάσεις, συνθέτοντας μια εμπειρία κατοίκησης άμεσα συνυφασμένη με το φυσικό τοπίο.

Στις δύο ανώτερες στάθμες βρίσκονται οι χώροι διημέρευσης.

Οι όγκοι βρίσκονται εν μέρει μέσα στο έδαφος, οι όψεις συστρέφονται σε σημεία, μιμούμενες τις γραμμές του βουνού, αφήνοντας ανοίγματα για θέα και για πρόσβαση στους εξωτερικούς χώρους.

Τμήματα της οροφής καλύπτονται με χώμα και φύτευση, χειρισμός που αποσκοπεί στην μερική απόκρυψή του ενισχύοντας την πρόθεση της ήπιας επέμβασης.

Το τρίτο επίπεδο βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από τα άλλα δύο.

Η θέαση του ρέματος αποτελεί πια κυρίαρχο στοιχείο και η αίσθηση του κρυμμένου και προφυλαγμένου οδηγεί συνειρμικά στην δημιουργία ενός υπόσκαφου τμήματος το οποίο περιλαμβάνει τα υπνοδωμάτια, χώρους δηλαδή που εμπεριέχουν μια εσωστρέφεια που ενισχύεται τόσο από το εξωτερικό περιβάλλον όσο και από την επιλογή της υπόσκαφης μορφής.

Ο όγκος αυτός «γεννιέται» μέσα από τον βράχο και σε συνδυασμό με τα ανοίγματα των υπνοδωματίων που καδράρουν τις υφές του φαραγγιού επιχειρείται μερικώς μια ανάκτηση της αρχέγονης αίσθησης της κατοίκησης.

Το φυσικό στοιχείο εισάγεται ως αναπόσπαστο μέρος της κατοικίας.

Οι κτιριακοί όγκοι αναπτύσσονται με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέψουν στην βλάστηση να «επιστρέψει» κατά το δυνατόν στην αρχική της μορφή και έκταση.

Για τον λόγο αυτό, η μελέτη φύτευσης έγινε βασιζόμενη σε επιλογές που επικρατούν στο κρητικό τοπίο όπως θυμάρι, σκίνος, δεντρολίβανο, κρίταμος κ.α. επιτυγχάνοντας έτσι την καλύτερη δυνατή ένταξή του κτιρίου στο περιβάλλον.

Τα υλικά και οι χρωματικές επιλογές ενισχύουν την σχεδιαστική λογική που ορίζει λιτές, καθαρές γραμμές με ένα σύγχρονο λεξιλόγιο.

Οι εξωτερικές επιφάνειες ,από έγχρωμο επίχρισμα σε γήινα χρώματα συνδιαλέγονται με το χρώμα των βράχων.

Η παρουσία της πέτρας είναι επίσης κυρίαρχο στοιχείο είτε με την ίδια πέτρα που προέκυψε από την εκσκαφή και διαμορφώνει τον περιβάλλοντα χώρο είτε με επένδυση τεχνητής πέτρας που ως ενδιάμεσο στοιχείο εναρμονίζεται αφενός με το φυσικό περιβάλλον αφετέρου με πιο σύγχρονα υλικά όπως τα μεταλλικά στοιχεία που ως γραφή στον χώρο διαμορφώνουν χώρους σκίασης και ολοκληρώνουν το κτιριακό σύνολο.

Πληροφορίες
Αρχιτεκτονική μελέτη: InLayer architecture (Ειρήνη Χριστουλάκη)
Μελετητικό γραφείο: Γερεουδάκης και Συνεργάτες
Στατική μελέτη: Μιχάλης Γερεουδάκης
Η/Μ μελέτη: NGLgroup
Κατασκευή: Euroland Crete
Επίβλεψη έργου: Μιχάλης Γερεουδάκης, Ειρήνη Χριστουλάκη
Μελέτη φύτευσης: Ειρήνη Χριστουλάκη
Χρόνος μελέτης: 2014
Χρόνος κατασκευής: 2015
Φωτογραφίες: South Space for photography

Πηγή: lifo.gr

Απάντηση