Με βήμα σημειωτόν η αποθήκευση ενέργειας στην Ελλάδα

Ενέργεια στην Ελλάδα

Η πρόσφατη ενεργειακή κρίση που βίωσε η χώρα τον Ιανουάριο δεν φαίνεται να έχει «θορυβήσει» αρκετά την αγορά (επενδυτές, επιχειρήσεις) ούτε τους καταναλωτές για να δουν με «άλλο μάτι» το θέμα της αποθήκευσης ενέργειας.

Όπως είναι γνωστό η Κομισιόν έχει αναφέρει ότι οι διαχειριστές σε κάθε χώρα δικαιούνται να προχωρήσουν σε διαγωνισμούς για να διερευνηθεί αν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και κατά περίπτωση να αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι διαχειριστές την κατασκευή μονάδων αποθήκευσης.

Στην Ελλάδα ωστόσο επικρατεί προβληματισμός για το θέμα. Ο σχεδιασμός νέων έργων αντλησιοταμίευσης της τάξης του ενός GW, με προοπτική ένταξής τους ως το 2025, φαίνεται ότι είναι γενικά αποδεκτός και εφικτός στόχος και ότι αποτελεί ασφαλή στρατηγική επιλογή όπως αναφέρουν επιστήμονες και φορείς της αγοράς. Όμως, υπάρχουν επιφυλάξεις για τη δυνατότητα υλοποίησης του στόχου αυτού χωρίς καθυστερήσεις κυρίως στην αδειοδοτική διαδικασία, αλλά και χωρίς να προκληθούν ανισότητες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ή επιβαρύνσεις στο κόστος παραγωγής.
AdTech Ad

Με βραδείς ρυθμούς κινείται και ο οικιακός τομέας

Πίσω στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας βρίσκεται και ο οικιακός τομέας όπου αυτό το ρόλο σήμερα τον έχει αναλάβει το ίδιο το δίκτυο.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας παραγωγής και εμπορίας μπαταριών, SUNLIGHT κ. Βασίλη Μπίλλη, όσον αφορά στις μπαταρίες εφεδρικής χρήσης και συγκεκριμένα στη χρήση τους για την αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην Ελλάδα υπολείπονται αρκετά πράγματα να γίνουν ακόμη για να ωριμάσει η αγορά. Όπως ανέφερε αναλύοντας τις τάσεις της αγοράς σε παρουσίαση των εταιρικών αποτελεσμάτων στους δημοσιογράφους όσον αφορά στην αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ στον οικιακό τομέα «στην Ελλάδα δεν έχει κάτσει η μπίλια ακόμα. Ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη έχει η Γερμανία και στη χώρα μας υπολείπεται όλη αυτή η διείσδυση».

Υψηλό το κόστος για μεγάλα συστήματα

Αποτρεπτικά για την ανάπτυξη του τομέα της αποθήκευσης ενέργειας σε μεγαλύτερη κλίμακα λειτουργεί το κόστος. Σύμφωνα με τον κ. Μπίλλη, το κόστος για την παραγωγή ΑΠΕ μπορεί να βαίνει μειούμενο με το πέρασμα του χρόνου αλλά η μπαταρία σαν σύστημα είναι αρκετά ακριβότερη. «Οι τιμές παραγωγής ενέργειας δεν είναι σε τέτοιο επίπεδο για χρήση μπαταριών ώστε να γίνει ομαλοποίηση της αγοράς», σημειώνει.

Παπαλεξόπουλος: Η Ελλάδα είναι πολύ πίσω στο θέμα της αποθήκευσης ενέργειας

«Η Ελλάδα είναι πολύ πίσω στο θέμα της αποθήκευσης ενέργειας. Δεν έχει γίνει καμία σοβαρή προσπάθεια ενώ θα ήταν μια πολύ καλή λύση. Θα άλλαζε τελείως το σύστημα. Δυστυχώς εδώ, ασχολούμαστε με πράγματα τα οποία άλλοι τα έχουν κάνει χρόνια πριν», αναφέρει μιλώντας στο insider.gr, ο Dr. Άλεξ Παπαλεξόπουλος, ενεργειακός σύμβουλος και πρόεδρος της ECCO International.

Ακόμη, σημειώνει ότι «η αποθήκευση είναι μια τρομερή ευκαιρία. Φανταστείτε ότι η ενέργεια για τα νησιά έχει κόστος 400 ευρώ τη μεγαβατώρα. Με την αποθήκευση (storage) μπορεί να αποθηκευθεί ηλιακή ή αιολική ενέργεια και ακόμη και αν η υποδομή δείχνει ακριβή αυτή τη στιγμή, το κόστος της είναι χαμηλό συγκριτικά με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει. Η επένδυση αποτελεί μια μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία γιατί προσφέρει σε όλους και στους ιδιώτες την απόλυτη ανεξαρτησία. Μπορεί κάποιος να έχει στο σπίτι του αποθηκευμένη ενέργεια. Ένας ιδιώτης θα μπορεί από ένα απλό μαγαζί να αγοράζει μια μπαταρία 500 δολαρίων και να την φυλάσσει στην αποθήκη του σπιτιού του. Ταυτόχρονα με ένα φωτοβολταϊκό πάνελ θα μπορεί να είναι εντελώς ανεξάρτητος από το δίκτυο. Δεν θα χρειάζεται τη ΔΕΗ. Στο μέλλον, οι επιχειρήσεις «αποθήκευσης ενέργειας» θα προσφέρουν ασφάλεια για ενέργεια, όχι ενέργεια. Ο καταναλωτής θα γίνει και παραγωγός. Και αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος για τις επιχειρήσεις ενέργειας, τουλάχιστον σε χώρες όπως είναι οι ΗΠΑ όπου το συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο είναι πολύ εξελιγμένο. Οι ίδιες οι επιχειρήσεις ενέργειας είναι ανάγκη να εισέλθουν σε αυτές τις νέες αγορές προκειμένου να επιβιώσουν. Επί του παρόντος λειτουργούν σε συρρικνούμενα επιχειρηματικά περιβάλλοντα . Χρειάζεται να συμπεριλάβουν αυτές τις νέες τεχνολογίες προκειμένου να επιβιώσουν».

Πηγή: insider.gr

Απάντηση