2017 Αρχιτεκτονική Ειδήσεις

Η κατοικία που λειτουργεί σαν μαγνήτης στο Πόρτο Χέλι

Πόρτο Χέλι
Print Friendly, PDF & Email

Το οικόπεδο στο Κρανίδι (Πόρτο Χέλι) αποτελεί την κορυφή ενός λόφου με πεύκα και πανοραμική θέα προς τη θάλασσα.

Η ιδέα ήταν η δημιουργία μιας κατοικίας 1.200m2 χωρισμένης σε 2 ανεξάρτητες κατοικίες (Μain House / Guest house).

Τοποθετημένη στην κορυφή του λόφου, αξιοποιεί στο έπακρο τα μοναδικά φυσικά χαρακτηριστικά του τοπίου: Την εκπληκτική θέα προς τη θάλασσα και το πευκόδασος που περιβάλλει το οικόπεδο.

Η βασική γεωμετρία είναι ένα τόξο κύκλου I 109 I που αγκαλιάζει τον λόφο και «ανοίγει» την κατοικία στο ευρύ φάσμα της θέας: από την Ύδρα και τις Σπέτσες στην Ανατολή μέχρι το πευκόδασος της Κορακιάς στη Δύση.

Οι χώροι τοποθετούνται εν σειρά και εφαπτομενικά του τόξου, καδράροντας διαφορετικά κάθε φορά στιγμιότυπα της θέας.

Διασχίζοντας το κτίριο, η συνεχής εναλλαγή των εικόνων μπορεί να παραλληλιστεί με τον κινηματογραφικό όρο “travelling” – την κυκλική δηλαδή κίνηση της κάμερας που σκανάρει το τοπίο.

Η κατοικία λειτουργεί σαν «μαγνήτης», έλκοντας προς αυτήν τα στοιχεία της φύσης που την περιβάλλουν (θάλασσα, Πευκοδάσος).

Από τον Νότο το νερό «εισχωρεί» μέσω των υαλοστασίων της όψης, ενώ από τον Βορρά, από τα κενά μεταξύ των χώρων της κατοικίας, το δάσος εισρέει με την μορφή μικρών ιδιωτικών κήπων.

Το γραμμικό στοιχείο του νερού με την υπερχείλιση (infinity pool), πάνω στο οποίο η κατοικία ουσιαστικά επιπλέει, εντείνει ακόμα περισσότερο την αίσθηση της εγγύτητας με τη θάλασσα.

Η εντυπωσιακή αυτή πισίνα μήκους 100m είναι απ’ ευθείας προσβάσιμη από κάθε χώρο.

Οι χώροι διημέρευσης είναι διαμπερείς, επιτυγχάνοντας την απόλυτη σύνδεση με το νερό και το πράσινο.

Η κατοικία διαμορφώνεται σε 2 επίπεδα.

Στο κέντρο της (κέντρο του τόξου) είναι μονώροφη, ενώ στα άκρα του τόξου, λόγω του φυσικού αναγλύφου του λόφου, αποκαλύπτεται ένας δεύτερος ισόγειος χώρος ο οποίος προχωρώντας προς το κέντρο του τόξου χάνεται και πάλι κάτω από το έδαφος και μετατρέπεται στον υπόγειο χώρο της κατοικίας.

Στο βασικό επίπεδο (+00) που είναι τοποθετημένο σε ένα φυσικό πλάτωμα στο ψηλότερο σημείο του λόφου βρίσκονται οι χώροι διημέρευσης, τα master bedroom, η πισίνα υπερχείλισης και ο διαμορφωμένος (1.300m2) περιβάλλων χώρος με υπαίθρια καθιστικά, υπαίθριες τραπεζαρίες, μπαρ, bbq και ένα υπαίθριο αμφιθέατρο.

Στο επίπεδο (-3.00) χωροθετούνται τα υπόλοιπα υπνοδωμάτια των κατοικιών, 2 playrooms, και οι υπόγειοι βοηθητικοί χώροι.

Πληροφορίες
Facts & Credits:
Mold Architects – Iliana Kerestetzi
Design Team: Iliana Kerestetzi, Katerina Karagianni
Collaborators: Florian Liakos, Nikos Soulis

Πηγή: archisearch.gr

Απάντηση