Η αρχιτεκτονική του μέλλοντος σε Λευκάδα, Χαλκίδα και Χαλκιδική

Η αρχιτεκτονική του μέλλοντος
Για όγδοη φορά απονεμήθηκαν τα βραβεία του περιοδικού «Δομές».

Συμμετοχές 154 στον αριθμό από συνολικά περίπου 400 αρχιτέκτονες. Δεκαεννιά έργα που έφτασαν στην τελική φάση, και εν τέλει έντεκα που βραβεύτηκαν ή επαινέθηκαν, αφού πέρασαν από την κρησάρα τριμελούς επιτροπής, αποτελούμενης από: τον Μαξ Ντούντλερ, διευθυντή του ομώνυμου αρχιτεκτονικού γραφείου στο Βερολίνο, τον Σου Φουτζιμότο, από το «Sou Fujimoto Architects» στο Τόκιο και τον Χόρχε Σιλβέτι, καθηγητή Αρχιτεκτονικής στη Σχολή Ντιζάιν του Χάρβαρντ και επικεφαλής του γραφείου Machado Silvetti στη Βοστώνη.

Αυτά ήταν τα τεχνικά χαρακτηριστικά των Αρχιτεκτονικών Βραβείων του περιοδικού «Δομές», που απονεμήθηκαν για όγδοη φορά.

Ο καθηγητής και επιμελητής των «Δομών» Γιώργος Πανέτσος παρουσίασε τους μεγάλους νικητές για τις τρεις κατηγορίες βραβείων, φανερώνοντας εμπορικά καταστήματα, θερινές κατοικίες με χαμηλές απαιτήσεις συντήρησης, μελέτες για παραθεριστικά οικήματα που βασίζονται στο ελάχιστο.

Βραβευμένο ως «Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο των ετών 2012-2016» το κατάστημα οπτικών Optimist στη Χαλκίδα, σχεδιασμένο από τον Παύλο Χατζηαγγελίδη και το 314 Architecture Studio, βρίσκεται στο ισόγειο ενός διατηρητέου του Μεσοπολέμου στο κέντρο της πόλης.

Βασικός άξονας του σχεδιασμού του ήταν οι διαβαθμίσεις της υφής των επιφανειών και του τρόπου που αυτές σχετίζονται με το φως, διαβαθμίσεις που προφανώς επεκτάθηκαν και στην επιλογή των υλικών: στο πλαίσιο μιας τέτοιας διαδικασίας κάποια χρηστικά αντικείμενα του καταστήματος μετασχηματίζονται μέχρι και σε πρισματικά γλυπτά.

Ως «Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα» αναδείχθηκε μια μικρή θερινή κατοικία στη Σιθωνία Χαλκιδικής διά χειρός Εύας Σοπέογλου. Επιθυμία του πελάτη ήταν ένα ολιγαρκές σπίτι διακοπών σε οικόπεδο με ελαιώνα, θέα προς τη θάλασσα, αλλά και το Αγιον Ορος.

Ο σχεδιασμός έλαβε υπόψη τη θέση του ήλιου για τη σκίαση και τη θέα, εξ ου και το εξωτερικό περίβλημα της κατοικίας από κινούμενη και μεταβαλλόμενη μεταλλική επιφάνεια με ένα σχέδιο διάτρητο που θυμίζει ύφασμα και εμπνέεται από τη φυλλωσιά και τη σκιά των ελαιοδέντρων.

Η μελέτη του Ανδρέα Νικολοβγένη για μια μικρή, παραθεριστική κατοικία στη Λευκάδα διακρίθηκε ως η καλύτερη για την περασμένη τετραετία, μεταξύ άλλων γιατί συμπυκνώνει τις λειτουργίες μιας κανονικής κατοικίας, με τρόπο που οργανώνει τη διαμονή και τον παραθερισμό, με βάση τα θεμελιώδη συστατικά τους: βοηθητικοί χώροι όπως η κουζίνα και το WC καθώς και ένας ημιυπαίθριος χώρος διημέρευσης, ορίζονται από μια επιμήκη τσιμεντένια ντουλάπα, από περιμετρικές σήτες, κουρτίνες ή τέντες, επανερμηνεύοντας το διττό σύστημα δόμησης της Λευκάδας (πέτρινη βάση και ξύλινη ανωδομή) που εμφανίστηκε στο νησί μετά τον σεισμό του 1825.

ΟΙ ΕΠΑΙΝΟΙ. Επαινοι στην κατηγορία «Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο» δόθηκαν στη Βάρη στην κατοικία «Το σπίτι της Παγώνας» (Νίκος Σμυρλής), σε μια κατοικία στην Κέα (Cometa Architects), σε ένα τριώροφο κτίριο στη Νέα Πεντέλη (LL Associates) και στο νυχτερινό κέντρο «Εναστρον» στον Ταύρο (Ανδρέας Ιωαννίδης, Νέλλη Μάρδα). Στην κατηγορία «Καλύτερο πρώτο έργο» επαινέθηκε το αθηναϊκό τεϊοποτείο «Το Τσάι» (Γιώργος Μπάτζιος Αρχιτέκτονες) και η «Χριστουγεννομηχανή» στη Θεσσαλονίκη (Χριστίνα Μαυροπαίδη). Στην κατηγορία «Καλύτερη μελέτη» με έπαινο τιμήθηκε το «Eco Cocoon», για τη μεταμόρφωση ενός παλιού εργοστασίου στην Μπολόνια σε «Πράσινη Ακαδημία» (sparch Σακελλαρίδου/Παπανικολάου αρχιτέκτονες), καθώς και το σχέδιο μιας μικρής «Ασπροκκλησιάς» στο χωριό Στράτος στην Αιτωλοακαρνανία (Γιάννης Γιαννούτσος).

Πηγή: tanea.gr

Απάντηση