Ο ΣΠΕΦ ζητά ηλεκτρονικές φορολογικές ενημερότητες για όλους

Την δυνατότητα χορήγησης φορολογικής ενημερότητας ηλεκτρονικά μέσω του TAXIS σε όσες επιχειρήσεις βρίσκονται σε καθεστώς οφειλών “εντός ρύθμισης” του ν. 4321/2015 ζητά με επιστολή του προς το οικονομικό επιτελείο ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ).
Σημειώνει μάλιστα οτι ενώ οι επιχειρήσεις αυτές τηρούν κανονικά τις υποχρεώσεις της ρύθμισης όσον αφορά εμπρόθεσμες καταβολές δόσεων αλλά και κάθε άλλη φορολογική τους υποχρέωση, την ίδια ώρα οι φορολογικές ενημερότητες που εκδίδονται με φυσικό τρόπο από τις ΔΟΥ, σε αντίθεση με τις ηλεκτρονικές του TAXIS, δεν γίνονται αποδεκτές ηλεκτρονικά (σκαναρισμένες) από τον ΛΑΓΗΕ Α.Ε. αλλά πρέπει επίσης με φυσικό τρόπο να του κατατεθούν.

Δείτε παρακάτω την επιστολή του ΣΠΕΦ:

“Αξιότιμε Κε Υπουργέ, Κυρία και Κύριε Γ. Γραμματέα

Όπως είναι γνωστό, μεγάλος όγκος επιχειρήσεων έχει ενταχθεί μαζικά στις ευεργετικές διατάξεις του ν. 4321/2015 περί της ρύθμισης των φορολογικών οφειλών τους έως και 100 δόσεις.
Παρουσιάζεται ωστόσο το πρόβλημα και ενώ οι επιχειρήσεις αυτές τηρούν κανονικά τις υποχρεώσεις της ρύθμισης όσον αφορά εμπρόθεσμες καταβολές δόσεων αλλά και κάθε άλλη φορολογική τους υποχρέωση, να μην μπορούν να εκδώσουν μηνιαία φορολογική ενημερότητα ηλεκτρονικά από το TAXIS για «Είσπραξη Χρημάτων από Φορείς του Δημοσίου πλην Κεντρικής Κυβέρνησης». Υποχρεούνται δηλαδή οι επιχειρήσεις αυτές, να αποτείνονται διά φυσικής παρουσίας στις κατά τόπους αρμόδιες ΔΟΥ προς εξασφάλιση του εν λόγω δικαιολογητικού και να ταλαιπωρούνται στις «ουρές».
Επειδή οι χιλιάδες ηλεκτροπαραγωγοί από φωτοβολταϊκά απαιτείται να εκδίδουν και να υποβάλλουν «Φορολογική Ενημερότητα για Είσπραξη Χρημάτων από Φορείς του Δημοσίου πλην Κεντρικής Κυβέρνησης» σε τακτή βάση στον ΛΑΓΗΕ Α.Ε., ούτως ώστε να δύνανται να μετέχουν στο μηνιαίο σύστημα πληρωμών του για την παραγωγή που εγχέουν στο ηλεκτρικό σύστημα, ο εν λόγω αποκλεισμός της ηλεκτρονικής έκδοσής τους από το TAXIS εξαιτίας της υπαγωγής τους σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών, δημιουργεί οξύ γραφειοκρατικό πρόβλημα.
Παρακαλούμε άμεσα να δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής έκδοσης από το TAXIS του εν λόγω πιστοποιητικού (Φορολογική Ενημερότητα για Είσπραξη Χρημάτων από Φορείς του Δημοσίου πλην Κεντρικής Κυβέρνησης) και για όσες επιχειρήσεις βρίσκονται σε καθεστώς “εντός ρύθμισης” του ν. 4321/2015, όπως ισχύει λ.χ. για όσους έχουν φορολογικές οφειλές “εκτός ρύθμισης”, αφού δεν μπορούμε να αντιληφθούμε κανέναν ουσιαστικό λόγο του γιατί οι χιλιάδες επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να ταλαιπωρούνται με ανούσιες φυσικές μετακινήσεις για χρόνια (ρύθμιση 100 δόσεων σημαίνει 8 έτη!) επιφορτίζοντας παράλληλα δραματικά και τις ΔΟΥ γραφειοκρατικά.
Σημειωτέον μάλιστα πως οι φορολογικές ενημερότητες που εκδίδονται με φυσικό τρόπο από τις ΔΟΥ, σε αντίθεση με τις ηλεκτρονικές του TAXIS, δεν γίνονται αποδεκτές ηλεκτρονικά (σκαναρισμένες) από τον ΛΑΓΗΕ Α.Ε. αλλά πρέπει επίσης με φυσικό τρόπο να του κατατεθούν. Συνεπώς η ταλαιπωρία των επιχειρήσεων διπλασιάζεται.
Ευχαριστούμε για την άμεση θετική σας ανταπόκριση”.

Απάντηση