Επαφές του ΠΟΣΠΗΕΦ με ΥΠΑΝ και ΛΑΓΗΕ για τα προβλήματα των παραγωγών

Σειρά συναντήσεων με τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης, κ. Δένδια, αλλά και τον ΛΑΓΗΕ είχε την περασμένη εβδομάδα ο ΠΟΣΠΗΕΦ, ο οποίος παράλληλα σχολίασε και τις τελευταίες εξελίξεις. Πιο αναλυτικά, σε ανακοίνωσή του, ο σύνδεσμος καταγράφει τα εξής: Tην Πέμπτη 30/10/2014 η διοίκηση της ομοσπονδίας είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό ανάπτυξης κ. Δένδια. Τελικά η προγραμματισμένη προ μηνών συνεδρίαση έγινε με το γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Γεωργιάδη.

Του κατατέθηκε υπόμνημα με τα διαδικαστικά προβλήματα που έχουν τα φωτοβολταϊκά πάρκα με τον αναπτυξιακό νόμο. Πιο συγκεκριμένα ζητήθηκε να ληφθούν άμεσα μέτρα, ώστε να δοθεί παράταση πέραν της 13ης Νοεμβρίου για την οριστική υποβολή των αιτημάτων ελέγχου και εκταμίευσης που ζητούσε ο αναπτυξιακός νόμος. Ζητήθηκε να κατατεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις εκταμιεύσεις των επιδοτήσεων του αναπτυξιακού νόμου. Δύο ακόμη πολύ σοβαρά θέματα που συζητήθηκαν ήταν η μείωση των επιτοκίων των δανείων των Φ/Β πάρκων, καθώς και ο αποκλεισμός των κωδικών ΚΑΔ των Φ/Β από το επόμενο ΕΣΠΑ. Συμφωνήσαμε για στενότερη και άμεση συνεργασία, δεσμευτήκαμε για κωδικοποίηση των αιτημάτων και των επιχειρημάτων μας και αποστολή τους στο υπουργείο την επόμενη μέρα.

Τέλος αποφασίστηκε συνάντηση ξανά σε σύντομο χρονικό διάστημα για παρακολούθηση της πορείας των αιτημάτων μας. Δυστυχώς, την Παρασκευή το πρωί πληροφορηθήκαμε ότι ο υπουργός κ. Δένδιας μετακινήθηκε στο υπουργείο άμυνας. Βέβαια η συνεργασία με τον κ. Γεωργιάδη θα συνεχιστεί. Θα προγραμματιστεί όμως άμεσα συνάντηση με το νέο υπουργό κ. Σκρέκα. Με το νέο υπουργό, είχαμε αλλεπάλληλες συζητήσεις στην βουλή ενόψει της ψήφισης του NEW DEAL, οπότε είναι σε μεγάλο βαθμό γνώστης των θεμάτων που αφορούν τα Φ/Β. Το μεσημέρι της Πέμπτης η διοίκηση της Ομοσπονδίας είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΛΑΓΗΕ κ. Γκαρή και τα θέματα τα οποία τέθηκαν ήταν τα εξής: 1) Πορεία πληρωμών. Ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ μας δήλωσε ότι προχωράνε οι πληρωμές του Ιουνίου και των συμπληρωματικών τιμολογίων. Εκτιμά ότι εντός του Νοεμβρίου να ξεκινήσει η πληρωμή του Ιουλίου και ίσως πριν το τέλος του χρόνου να μπούμε και στον Αύγουστο. Αυτός είναι ο προγραμματισμός μας δήλωσε αλλά όλα εξαρτώνται από την πορεία των εκταμιεύσεων της ΔΕΗ τπος τον ΛΑΓΗΕ. 2) Ξαναθέσαμε το θέμα της εκπρόθεσμης δήλωσης παραγωγών καθώς και των λαθών που έχουν γίνει στην ηλεκτρονική δήλωση του κόστους των εγκαταστάσεων και του ΜΕ – ΧΕ και δήλωσε ότι σε συνεννόηση με το ΥΠΕΚΑ θα προχωρήσει τροπολογία για την χορήγηση παράτασης ώστε να μην χαθούν τα συμπληρωματικά των περασμένων μηνών για τους συναδέλφους που δεν υπέβαλλαν εμπρόθεσμα την υπεύθυνη δήλωση. 3) Συζητήσαμε την δυνατότητα αποδοχής από το ΛΑΓΗΕ φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας με φωτοτυπία αντί πρωτότυπης γιατί αυτό προβλέπεται από σχετική υπουργική απόφαση. Αυτό θα απαλλάξει τους παραγωγούς από την υποχρέωση αποστολής κάθε μήνα με courier των ενημεροτήτων και θα μπορούν να τις στέλνουν με fax η με e-mail. Δεσμεύτηκε ότι θα επισπεύσει την διαδικασία με την νομική υπηρεσία του ΛΑΓΗΕ. 4) Συζητήσαμε και προτείναμε κάποιες τροποποιήσεις στη διαδικασία διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πληρωμών που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εξόδων για τους παραγωγούς από συγκεκριμένες τράπεζες. Η Παρασκευή ήταν ημέρα συνεδρίων.

Πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα δυο συνέδρια αναφορικά με την ενέργεια. Το πρώτο, ”Energy Commodities 2014” που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο των Αθηνών με θέμα την ίδρυση χρηματιστηρίου ενέργειας στην Αθήνα, το παρακολούθησαν δύο μέλη του Δ.Σ. Το δεύτερο, «Ενεργειακοί διάλογοι» πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο και το παρακολούθησαν άλλα δύο μέλη του Δ.Σ. Τα θέματα που παρουσιάστηκαν και στα δύο συνέδρια σχετίζονται με την εξέλιξη της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα και τις πολύ σπουδαίες-κοσμογονικές αλλαγές που πρόκειται να συντελεστούν. Η ΠΟΣΠΗΕΦ παρακολουθεί από πολύ κοντά τα σχετικά συνέδρια ώστε να ενημερώνεται έγκαιρα για τις εξελίξεις. Διότι όλα αυτά τα θέματα αφορούν του παραγωγούς των εγκατεστημένων ΦΒ σε πολύ μεγάλο βαθμό αφού οι νέες εγκαταστάσεις ΦΒ δημιουργούν ανησυχίες για την διασφάλιση μελλοντικά της ομαλής απορρόφησης της παραγόμενης ενέργειάς τους, καθώς και της ομαλής ροής των πληρωμών τους.

Πολλές από τις ανωτέρω συναντήσεις έγιναν σε συνεργασία με το νεοσύστατο σύλλογο παραγωγών των Αθηνών όσο και με τους συλλόγους των νησιών. Τέλος την προηγούμενη εβδομάδα η ΠΟΣΠΗΕΦ απέστειλε επιστολή στη ΡΑΕ σχετικά με την προώθηση της σχετικής διαδικασίας προκειμένου να μπορούμε να διαπραγματευόμαστε τα πιστοποιητικά προέλευσης από την ενέργεια που παράγουμε. Στην επιστολή αναφέρουμε μεταξύ άλλων: …Δυστυχώς, όμως, ο ρόλος του Έλληνα παραγωγού από ΑΠΕ σε αυτό το Ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι μόνο ρόλος παρατηρητή.

Τα ελληνικά Πιστοποιητικά Προέλευσης δεν αναγνωρίζονται ως ισότιμα Πιστοποιητικά άλλων Ευρωπαϊκών χωρών και δεν έχουν καμία ανταλλακτική αξία στη διεθνή αγορά. Αυτό συμβαίνει, εξ όσων γνωρίζουμε, διότι η Ελλάδα δεν έχει θεσπίσει ακόμη ένα μοναδικό φορέα Πιστοποίησης ώστε αυτός να γίνει ισότιμο μέλος του ΑΙΒ (Association of Issuing Bodies) και να μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να δώσει στα ελληνικά Πιστοποιητικά αξιόπιστα ποιοτικά χαρακτηριστικά και ένα ευρωπαϊκά αναγνωρισμένο Σύστημα Πιστοποίησης. Κατά τη γνώμη μας αυτός ο φορέας δύναται να είναι ο ΛΑΓΗΕ, ο οποίος ήδη λειτουργεί σύστημα έκδοσης πιστοποιητικών προέλευσης, αλλά δυστυχώς όχι για όλες τις κατηγορίες πράσινης παραγωγής, και χωρίς αυτά να συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Αγορά.

Κλείνοντας αυτή την επιστολή, ζητούμε η ΡΑΕ να αναλάβει τις απαραίτητες εκείνες ενέργειες ώστε ο ΛΑΓΗΕ να καταστεί ο ένας και μοναδικός φορέας Πιστοποίησης για την ελληνική παραγωγή από ΑΠΕ, και να γίνει ισότιμο μέλος στην ένωση ΑΙΒ. Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε και ο Έλληνας παραγωγός να βρει ένα επιπλέον κίνητρο να συνεχίσει να επενδύει στην Πράσινη Ενέργεια. Εμείς από τη μεριά μας είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε τη ΡΑΕ αν μας ζητηθεί με ιδέες και λύσεις για το πώς μπορεί να ξεπεραστεί το πρόβλημα που περιγράφηκε παραπάνω… Το θέμα των Πιστοποιητικών Προέλευσης ή των Πράσινων Πιστοποιητικών είναι πολύ σημαντικό, θα αποσταλεί ιδιαίτερο ενημερωτικό στα μέλη της ΠΟΣΠΗΕΦ και θα απασχολήσει τις γενικές μας συνελεύσεις στο προσεχές διάστημα.

Απάντηση